Λέξημα / Πεζογραφία / Το μπαράκι του ΤσάρλιΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #84 | Αποστολή από Stella K. |
   Κυρ 13 Ιούν 2004 
Ηλίας Φλωράκης
Το μπαράκι του Τσάρλι
Εξώφυλλο
Μια διαφορετική άποψη της ίδιας Λεωφόρου που βαδίζει ο καθένας
Ηλίας Φλωράκης, Το μπαράκι του Τσάρλι, διηγήματα, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2001

Τη σύνθεση του εξωφύλλου έχει κάνει ο Ηλίας Φλωράκης, τα σκίτσα είναι της Αλεξάνδρας Μηλιωπούλου

Το μπαράκι του Τσάρλι είναι ένας τόπος συνάντησης μιας συντροφιάς. Είναι ένας μικρός κι ωστόσο πλούσιος χώρος σε εμπειρίες, σε εικόνες και σε στιγμιότυπα - από εκείνα που μένουν στη μνήμη και αποτελούν στην ουσία το ίδιο το παρελθόν μας - και σε παράξενες ιστορίες. Το μπαράκι μοιάζει με ένα σκηνικό που επανέρχεται ξανά και ξανά στα δεκαπέντε διηγήματα που αποτελούν το βιβλίο. Άλλοτε ως αφετηρία κι άλλοτε ως κατάληξη, ως τόπος εκτόνωσης των μύχιων επιθυμιών και χώρος αποξεχασμού.
Η αγάπη, συνεκτικός κρίκος και γενεσιουργός δύναμη όλων των σχέσεων μοιάζει κι εδώ να αποτελεί στοιχείο που καθιστά τη ζωή μοναδική. Οι άνθρωποι τρωτοί, μέσα στον μικρόκοσμό τους ξεχνούν ό,τι υπάρχει γύρω από τον μαγικό τους κύκλο. Θαρρείς πως ένας τέτοιος νοητός κύκλος καλείται να τους προστατέψει και να τους λυτρώσει από τη μοίρα τους.
Παράξενες τρικλοποδιές της ζωής φαίνεται να αιφνιδιάζουν τα πρόσωπα των διηγημάτων και να αφυπνίζουν τη σκέψη. Η στροφή στο εναντίον ή άλλως «περιπέτεια» εμφανίζεται συχνά στα διηγήματα δίνοντας στον αναγνώστη το μήνυμα ότι τελικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ίδια η ρευστότητα της ζωής ενσαρκώνεται σε μορφές, πότε υλικές και πότε άϋλες και πότε κάτι μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Το όνειρο και η αλήθεια συνδέονται άρρηκτα. Η φαντασία ακολουθεί τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η φαντασία λειτουργεί αυτόματα τόσο με τη μορφή του ονείρου, όσο και με τη μορφή φευγαλέου οράματος. Το όνειρο και το όραμα συνιστούν ανάπλαση του ψυχικού υλικού σε οπτικές παραστάσεις και σε δραματικές μορφές. Τα διηγήματα είναι σκηνοθετημένα με τρόπο τέτοιο, ώστε τα δρώντα πρόσωπα λειτουργούν έξω από τις περιχαρακώσεις των ρόλων τους. Το γέλιο βγαίνει αυθόρμητα από τα χείλη τους, ο λόγος τους είναι καθαρός και αφτιασίδωτος. Η συγκίνησή τους ή ο σαρκασμός τους απέναντι στα συμβαίνοντα εκδηλώνεται χωρίς συγκάλυψη. Είναι όλα διάφανα, ξεκάθαρα και με σαφή περιγράμματα κι ακριβώς γι' αυτό βαδίζουν παράλληλα κι αντικριστά με τις εξάρσεις της φαντασίας.
Τα διηγήματα μοιάζουν με κρίκους της ίδιας αλυσίδας με κομβικό σημείο το μπαράκι του Τσάρλι. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.

Για το Lexima.gr
Στέλλα Κοντογιάννη

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.