Λέξημα / Διαγωνισμοί / ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2006Ανώνυμος επισκέπτης
Διαγωνισμοί Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #831 | Αποστολή από vy8os |
   Δευ 5 Δεκ 2005 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2006
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2006  ΣΚΑΪ 100.3 - ΕΚΕΒΙ
Η short list

Έξι βιβλία διεκδικούν το «Βραβείο Αναγνωστών 2006» που θα αναδειχτεί από τις ψήφους του κοινού και της «Κριτικής Επιτροπής» (έξι και όχι πέντε όπως είχε προγραμματιστεί - λόγω ισοψηφίας του 5ου και 6ου ).

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρέλαβε τις λίστες ψηφοφορίας από τις 16 «Επιτροπές Αναγνωστών» που συστήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου από τα 16 βιβλιοπωλεία, τα οποία συνεργάστηκαν φέτος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα: Πρώτο σε ψήφους βγαίνει το βιβλίο «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου και ακολουθούν: «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» του Νίκου Θέμελη,  «Ο θείος Τάκης» του Γιάννη Ξανθούλη,  «Η συγχώρεση» της Σώτης Τριανταφύλλου,  ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται με ισοψηφία το βιβλίο  «Μακρινοί ορίζοντες»  του Γιώργου Πολυράκη και το «Ψέματα. Η αλήθεια είναι...» της Λένας Διβάνη.

Τα 6 υποψήφια βιβλία θα κυκλοφορήσουν από σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στα βιβλιοπωλεία με κόκκινη κορδέλα: «Υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2006, ΣΚΑΪ 100.3 - ΕΚΕΒΙ».

Τώρα, ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη και τελική φάση που θα αναδείξει το ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.
Οι «Επιτροπές Αναγνωστών» που συναντήθηκαν στα βιβλιοπωλεία, συζήτησαν και ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία παραδίδουν τη σκυτάλη στην «Κριτική Επιτροπή»: συμμετέχουν 16 εκπρόσωποι από τις «Επιτροπές Αναγνωστών» (ένας από κάθε επιτροπή) και 3 ακροατές που θα επιλέξει ο ΣΚΑΪ 1003 με την εξής διαδικασία: Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να γράψουν μια επιστολή που εξηγεί γιατί είναι σημαντικό γι' αυτούς να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία που δίνει το λόγο στους αναγνώστες και μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης για την ανάγνωση.
(Η επιστολή μπορεί να σταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Φαληρέως 2, 185 47, Φάληρο, με φαξ στον αριθμό: 210-4800061 ή ηλεκτρονικά στη ηλ. διεύθυνση: skai@skairadio.gr)
Την «Κριτική Επιτροπή» συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Στην τελική ψηφοφορία μετράει και 1 «Ψήφος του Κοινού» αφού για τα έξι υποψήφια βιβλία μπορούν να ψηφίζουν και οι ακροατές του ΣΚΑΪ 100.3 και να εκφράζουν τις απόψεις τους ηλεκτρονικά στο ειδικό «ΒΟΧ» μέσα στην ιστοσελίδα: http://www.skairadio.gr/

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2006 σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν το ΕΚΕΒΙ και ο ΣΚΑΪ 100.4 για να βραβεύσουν τον νικητή.

Στην φετινή πρώτη διοργάνωση του «Βραβείου Αναγνωστών» συνεργάστηκαν 16 βιβλιοπωλεία που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής:
ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ,  ΕΚΦΡΑΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΕΣΤΙΑ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΟΚΚΑΛΗ, LIBRO, ΠΑΤΑΚΗΣ,  ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΛΑ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ, ΤΣΑΜΑΝΤΑΚΗ,  FORUM ΙΔΕΩΝ

Στόχος είναι από την επόμενη χρονιά να διευρυνθεί αυτή η πρωτοβουλία σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε άλλα λογοτεχνικά είδη (αστυνομικό βιβλίο, ποίηση, παιδικό βιβλίο... )


Νίκος Αντωνόπουλος
Για το www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.