Λέξημα / Λογοτεχνικά περιοδικά / ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΑνώνυμος επισκέπτης
Λογοτεχνικά περιοδικά Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #649 | Αποστολή από ?????? |
   Πεμ 25 Ιαν 2007 
ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
Περιοδικά και … περιοδικά  ή,  όταν οι μαθητές διδάσκουν τους ενήλικες

«Ευτυχώς που Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις»


Αυτό ήταν το πρώτο που ήρθε στο μυαλό μου όταν άνοιξα το περιοδικό, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, που μας έστειλαν από το Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας
Με την επίβλεψη του φιλολόγου, Δημήτρη Μπαρσάκη,  οι μαθητές του εκεί γυμνασίου εδώ και δέκα χρόνια διδάσκουν πολιτισμό στους ενήλικες.

Στο λογότυπο του περιοδικού χρησιμοποιήθηκαν γράμματα του αρχαίου ελληνικού αλφαβήτου, το αντεστραμμένο Κάππα (από το αλφάβητο της Κρήτης, της Θήρας, της Νάξου και της Κορίνθου) που για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να φανεί στο δικό μας κείμενο, όπως και το αρχαιοελληνικό Λάμ(β)δα που παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το λατινικό (L) προερχόμενο από το αλφάβητο της Εύβοιας  (Κύμης και Χαλκίδας) αλλά και από το αρχαιότερο της Αττικής και της Βοιωτίας.

Τα περιεχόμενα του περιοδικού κινούνται στον χώρο του ποιητικού δημοσιογραφικού λόγου με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στην αισθητική.
Κείμενα λιτά και περιεκτικά, σε μια διαρκή συνομιλία με πανέμορφες εικόνες, που δεν έχουν  τίποτα να ζηλέψουν από τα κείμενα πολλών γνωστών ποιητών και πεζογράφων (το αντίθετο ίσως θα μπορούσε να συμβεί).

Κείμενα ευρηματικά. Παράδειγμα η συνέντευξη ζεύγους στρουθοκαμήλων, που για τις δημοσιογραφικές ανάγκες βαφτίστηκαν σε…Ζώη και Ζωίτσα
(ίσως όχι τυχαία η ονοματοδοσία)
Απολαύστε διάλογο :
ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ : Δηλαδή, είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι οι στρουθοκάμηλοι νομίζουν πως γίνονται αόρατες όταν χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο;
ΖΩΗΣ : Αυτά που λένε είναι συκοφαντίες. Ζηλεύουν την εξυπνάδα μας…
ΖΩΙΤΣΑ : Άσε, Ζώη, θα εξηγήσω εγώ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς ζούμε κανονικά σε στέπες και έχουμε δύο μέτρα μπόι, όπως βλέπετε. Πού να κρυφτούμε αν μας κυνηγήσουν οι εχθροί μας; Οι θάμνοι είναι χαμηλοί και ο λαιμός εξέχει κοντά ένα μέτρο ψηλότερα. Γι' αυτό τον κατεβάζουμε όσο πιο κάτω γίνεται, κι ίσα που χώνεται το κεφάλι μας στην άμμο. Το μισό μας μπόι κρύβουμε έτσι.
Ή το απόσπασμα από έναν διάλογο … με τη λεκάνη της τουαλέτας, και η μεταφορά του εγχειρήματος αφού πρωταγωνιστής στα Κόπρανα με…Παράσημο δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό στρατηγό Τζαίημς Μάτις : Στήθος μάρμαρο, παράσημα πλάκα, μυαλό μάντρα

Κείμενα που διδάσκουν χωρίς να επιβάλουν. Ανάμεσά τους το κείμενο για ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, μια συνομιλία με το βιβλίο, Το μυστικό μήνυμα του νερού, (Εκδ. Έσοπτρον, 2001), όπου αποκαλύπτεται ότι το νερό είναι μια ζωντανή οντότητα που ανταποκρίνεται συνειδητά, όχι μόνο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες.
Η  ύλη του περιοδικού ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου αλλά και  εικονοποιήματα των μαθητών.
Από αυτά αντιγράφω εδώ ένα που μπορώ να δώσω κάπως και την αίσθηση της εικόνας που συνοδεύει τον λόγο :

Στην ολοσέλιδη έγχρωμη εικόνα φαίνεται μια νεαρή κοπέλα από τη μέση και πάνω με τη διαφορά ότι στη θέση του κεφαλιού είναι ο κορμός ενός δέντρου.

                Κατοικώ εδώ και είμαι η ζωή μου.
                Μη με πεις δέντρο, μη με πεις άνθρωπο.
                Μη με χωρίσεις στα δυο.
                ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ … ΚΑΙ Μ' ΕΣΕΝΑ !Αξίζει να σημειώσουμε ότι το περιοδικό εκδόθηκε με αυτοχρηματοδότηση για λογαριασμό της δημοσιογραφικής ομάδας “ΠΑΡΡΗΣΙΑ” του Γυμνασίου Ψαχνών Ευβοίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους η διεύθυνση είναι :

Γυμνάσιο Ψαχνών
34400 Ψαχνά Ευβοίας
                                                             Γιάννης Μανιάτης
                                                           για το www.lexima.gr
                                                                  26/01/2007

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.