Λέξημα / Πεζογραφία / Σφαίρες στο ΑιγάλεωΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #63 | Αποστολή από Demetra |
   Δευ 22 Μαρ 2004 
Άρις Αλεβίζος
Σφαίρες στο Αιγάλεω
Εξώφυλλο
Συλλογή διηγημάτων
Άρις Αλεβίζος
Σφαίρες στο Αιγάλεω
Εκδ. Σοκόλης
Αρ. σελ. 139

   Το «Σφαίρες στο Αιγάλεω» είναι το τρίτο βιβλίο του Άρι Αλεβίζου, έχουν προηγηθεί μία ακόμα συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων που είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες.
   Η πρώτη ονομάζεται «Άσβεστος Γέλως» και αποτελείται από πέντε ιστορίες με ετερόκλητους ήρωες και εύθυμη διάθεση. Οι χαρακτήρες γραφικοί, για παράδειγμα ο κομπιναδόρος Φίτος, αλλά και αυτοσαρκαζόμενοι, όπως ο άντρας που χορεύει βαρύ ζεϊμπέκικο σε οικογενειακό γλέντι προσπαθώντας να προσελκύσει ερωτικά μια πολυπόθητη χήρα και καταλήγει να ρεζιλευτεί.  Σε δύο ιστορίες, το «Φρίντα, Φρύνη και Φαρούκ» και «Το τέλος ενός τρομοκράτη», άνθρωποι και ζώα συνθέτουν απλές, καθημερινές ιστορίες ιδωμένες από μια άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε ειρωνική σκοπιά.
   Στη δεύτερη ενότητα που ονομάζεται «Μοιχάγρια» («το επιβαλλόμενον πρόστιμο εις τον επί μοιχεία ληφθέντα» σύμφωνα με το λεξικό Liddel and Scott») παρακολουθούμε επτά παράλληλες διηγήσεις σχετικά με τη διάλυση ενός γάμου και μπαίνουμε στη λογική όλων των εμπλεκόμενων μερών (του ζευγαριού, των γονιών τους, των δικηγόρων τους και του δικαστή που αποφασίζει για το διαζύγιο). Ιδιαίτερα εύστοχη η σπονδυλωτή αυτή αφήγηση, κορυφώνεται με μιαν απόφαση, το σκεπτικό της οποίας μας εκπλήσσει και καταδεικνύει τη διαφορά βάρους που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι στην αντιμετώπιση του ζητήματος …
   Η τρίτη ενότητα δανείζεται τον τίτλο της «Θέαμα σε άλλη σκηνή» από τον Φ. Πεσόα και αποτελείται από πέντε ιστορίες που μιλούν για τις εσωτερικές διαστάσεις των πραγμάτων: παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η προσπάθεια ενός ανθρώπου να φτάσει στη δουλειά του μια βροχερή μέρα χωρίς αυτοκίνητο και τι αντίκτυπο έχει αυτό στις σκέψεις του, προβληματιζόμαστε για τη σημασία της αναβλητικότητας, συναντιόμαστε με μια παλιά και εξιδανικευμένη μας αγάπη και καταλήγουμε να κλαίμε την αποκαθήλωσή της, φανταζόμαστε τα δελτία ειδήσεων που αναφέρονται στον μυστηριώδη και αποτρόπαιο θάνατό μας… Η τρίτη ενότητα αποτελείται από καθημερινές ιστορίες ιδωμένες όμως από το στενά προσωπικό πρίσμα των ηρώων, πραγματικότητες που εμπλουτίζονται με φαντασιώσεις και ανέκφραστα συναισθήματα.
   Από το βιβλίο ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την γλυκόπικρη ιστορία του Κλαπ, ενός διανοητικά καθυστερημένου άντρα σε μια κλειστή κοινωνία που τα μέλη της διασκεδάζουν κουρδίζοντας τις σεξουαλικές του ορμές, και την ιστορία που δίνει τον τίτλο της σ' αυτή τη συλλογή διηγημάτων, για τον τρόπο με τον οποίο σαρκάζει την επιρροή των ΜΜΕ στην σαρκοφάγα διάθεση του κοινού, έστω κι αν αυτή στρέφεται εναντίον του εαυτού.
   Καλογραμμένο και σε απλή γλώσσα, με λεπτό σαρκασμό και αβρότητα, το «Σφαίρες στο Αιγάλεω» κινείται στο ρεαλιστικό περιβάλλον της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ένα πολυσύνθετο και επιτυχημένο σχόλιο για τη νοοτροπία της αρπαχτής, την κυκλοφοριακή οδύσσεια της Αθήνας, τη σκληρότητα των κλειστών επαρχιακών κοινοτήτων, τα μίντια αλλά και τις καταρρέουσες ανθρώπινες σχέσεις.

Το «Σφαίρες στο Αιγάλεω» του Άρι Αλεβίζου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Σταυρίδου Δήμητρα

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.