Λέξημα / Πεζογραφία / Ο ΦλογοκρύπτηςΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #61 | Αποστολή από ISIDOROS |
   Παρ 12 Μαρ 2004 
Αριστείδης Αντωνάς
Ο Φλογοκρύπτης
Εξώφυλλο
Συναρπαστικό, μα συνάμα πρώτοτυπο αφήγημα. Εκδόσεις: Άγρα, 2003. Σελ. 98
     Ο Αριστείδης Αντωνάς, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία από τις εκδόσεις Στιγμή. Φέτος παρουσιάζει την νέα του δουλειά, που φέρει τον τίτλο «Ο φλογοκρύπτης» από τις εκδόσεις Άγρα, διεκδικώντας με αξιώσεις μεγαλύτερη απήχηση από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
     Το πρωτότυπο θέμα και η συναρπαστική αφήγηση, οδηγούν σε μια ανάγνωση απνευστί, διάχυτη από δυνατές συγκινήσεις, που δικαιώνουν και με το παραπάνω τις προσδοκίες.
     Όλα ξεκινούν όταν ο ήρωας της ιστορίας, ονόματι Φωκίων Φράτης μέσω ατυχών συμπτώσεων θα βρεθεί σε ένα τεράστιο κτίριο, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Το πρωταρχικό σοκ, θα διαδεχτεί η μεγάλη έκπληξη, μια και το δαιδαλώδες κτίριο αποτελεί μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, με εσώκλειστους «μελετητές», που αναλαμβάνουν και φέρνουν εις πέρας εργασίες γύρω από συγκεκριμένα θέματα. Οι νόμοι που διέπουν όλες τις λειτουργίες των εσώκλειστων είναι στρατιωτικού τύπου και θυμίζουν φυλακή ή στρατόπεδο εκπαίδευσης, με παραγγέλματα, προσοχές, μεταβολές, ανωτέρους κ.τ.λ. Υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και των λειτουργιών της είναι η διδάκτωρ ή  κατά κάποιον τρόπο «δικτάτωρ», που απευθυνόμενη κάποια στιγμή στον Φράτη του αναφέρει σχετικά με την νέα του ζωή: «Αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο ζούσατε συνοψίζει τώρα για σας την έννοια της ελευθερίας, επειδή αισθάνεστε περιορισμένος. Όμως δεν θα ‘ναι έτσι, όταν αρχίσετε την μελέτη. Τότε θα δείτε άλλους ορίζοντες να ξεδιπλώνονται μέσα από την ανάγνωση. Με κάθε βιβλίο θα βρεθείτε όπου θελήσετε αν σας περιορίζουν οι συμβάσεις σε ένα κτίριο». Πράγματι δεν είναι συχνές οι αποδράσεις μας μέσω των βιβλίων;  
      Παρ' όλα αυτά ο συμβολισμός είναι έντονος καθ' όλη τη διάρκεια του φανταστικού αφηγήματος, με σαφείς παραπομπές στις σημερινές κοινωνίες των εξουσιαζομένων και των εξουσιαστών και των πολλών ευκαιριών.
      Ο συγγραφέας καταφέρνει με ένα βιβλίο 97 σελίδων, να «γαντζώσει» τον αναγνώστη στις σελίδες του, να τον κερδίσει απ΄ την πρώτη στιγμή, χωρίς όμως να τον κουράσει. Έτσι προσφέρει ένα άκρως ελκυστικό αφήγημα, ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα της χρονιάς που διανύουμε.


Σιδέρης Ντιούδης
Για το www.lexima.gr    
  

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.