Λέξημα / Συνεντεύξεις / Συνέντευξη κυρίας ΚοντέαΑνώνυμος επισκέπτης
Συνεντεύξεις Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #552 | Αποστολή από ????? ?. |
   Τρι 11 Μαϊ 2004 
Συνέντευξη κυρίας Κοντέα
Η συγγραφέας του βιβλίου: Η διπλή μοναξιά του έρωτα μιλάει στο Λέξημα για το βιβλίο της
H παρακάτω συνέντευξη δόθηκε από την κυρία Ρούλα Κοντέα, συγγραφέα, στο δημοσιογράφο  Βασίλη Αποστολίδη για λογαρισμό της εφημερίδας ΗΧΩ του Γαλατσίου. (Βλ. και http://www.galatsinews.gr/echogala/99_09/p_report.htm).
Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη με την άδεια της συγγραφέως και του κυρίου Αποστολίδη. Στο τέλος της συνέντευξης η κυρία Κοντέα μιλάει στο lexima.gr σχετικά με το περιεχόμενο του πρόσφατου βιβλίου της Η διπλή μοναξιά του έρωτα.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζεται και στην στήλη της πεζογραφίας στο lexima.gr
.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΗΧΩ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

“HΧΩ”: Απ' ό,τι ξέρω, Ρούλα, κατοικείς στο Γαλάτσι τα τελευταία δυόμισυ χρόνια. Βέβαια, εγώ σε ξέρω από μικρή. Όμως την εποχή που είχες αρχίσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στη Λογοτεχνία, είχαμε χαθεί... Μίλησέ μου σε παρακαλώ γι' αυτά τα πρώτα χρόνια...
ΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΕΑ: Άρχισα να γράφω ποιήματα από 13 ετών. Το πρώτο μου στιχάκι ήταν το εξής:
Όταν η βροχή πέφτει στα τζάμια, μην κλαις! Σκέψου τη γη που την περιμένει!..
Συνέχισα με ποιήματα και χρονογραφήματα σε Τοπικές Εφημερίδες και αργότερα Διηγήματα σε Ημερήσιες Εφημερίδες, όπως στα “ΝΕΑ” και στο Περιοδικό “COSMOPOLI-TAN”... Επίσης 2-3 ποιήματά μου, δημοσιεύθηκαν στην Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης του ΡΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.

“HΧΩ”: Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο;
Ρ. Κ: Το 1979. Ήταν το “Χίλιοι Θάνατοι κι Ένας ακόμα”, ενώ το 1980 εκδόθηκε η Ποιητική Συλλογή μου “Τα Χνάρια του Λύκου”. Με “προίκα” αυτές τις δύο εκδόσεις, έγινα δεκτή στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών...

“HΧΩ”: Μετά - απ' ό,τι ξέρω - άρχισε για σένα μια ανοδική πορεία στο χώρο της Λογοτεχνίας με Ποιήματα, Πεζά, Μυθιστορήματα, Παραμύθια και Θεατρικά Εργα. Πες μου σε παρακαλώ, από πού αντλείς τα θέματά σου κάθε φορά;
Ρ. Κ: Η ζωή διυλίζεται μέσα στον καθένα μας, μ' ένα διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με τα προσωπικά του βιώματα, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις σκέψεις του. Αυτό το απόσταγμα, είναι για μένα το κίνητρο της συγγραφικής δημιουργίας.

“HΧΩ”: Ποιοί είναι συνήθως οι ήρωές σου; Πού τους ανακαλύπτεις;
Ρ. Κ.: Είναι τα αληθινά “Φαντάσματά μου” που ξυπνούν όταν εγώ κοιμάμαι...

“HΧΩ”: Ποιές είναι οι σχέσεις σου με τους ανθρώπους γενικά;
Ρ. Κ.: Πιστεύω στη φιλία, στην αγάπη και τους ανθρώπους. Πιστεύω ακόμη ότι μπορούν και αξίζουν να έχουν μια ζωή καλύτερη ποιοτικά...

“HΧΩ”: Ποιός σε βοήθησε στο ξεκίνημα της συγγραφικής σου καριέρας;
Ρ. Κ.: Η.. Ρούλα. και ο αξέχαστος Συγγραφέας Θωμάς Μάρας που πήρε “υπό μάλης” τα χειρόγραφά μου και μου τα έφερε έτοιμα και φρεσκοτυπωμένα βιβλία... Αυτός με έγραψε και στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

“HΧΩ”: Σήμερα νοιώθεις ολοκληρωμένη;
Ρ. Κ.: Η ζωή μου νοιώθω ότι ολοκληρώνεται, μόνο όταν βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου κι όταν γράφω. Το γράψιμο είναι για μένα ένα κομμάτι της ανάσας μου.

“HΧΩ”: Τα βιώματά σου τί ρόλο έπαιξαν στο συγγραφικό σου έργο;
Ρ. Κ.: Τα γραπτά μου είναι γεννήματα των βιωμάτων μου και της επεξεργασίας τους. Ακόμα κι όταν γράφω για πράγματα που δεν τα ξέρω, ανακαλύπτω ότι η ψυχή μου, ξέρει περισσότερα από κάθε λογική σκέψη... Νοιώθω ότι βιώνω μια ζωή παραπάνω από τη ζωή που έχω ζήσει... Συχνά, έχω την αίσθηση ότι τρέχω πίσω από την πέννα μου, που γράφει... Προσπαθώ να προλάβω μια ζωή που δε έχει καμμιά λογική διάσταση... Πιστεύω πως δεν είμαστε μόνο παιδιά των γονιών μας, αλλά και των παππούδων μας, των προπαππούδων μας και των γιαγιάδων που δεν γνωρίσαμε...

“HΧΩ”: Ποιά είναι η γνώμη σου για την ιστορία της ζωής του καθενός μας, όπως τη βλέπεις με τα δικά σου μάτια;
Ρ. Κ.: Η ιστορία της ζωής του καθενός μας είναι πέρα από μας κι εμείς μπορούμε - κάποιες στιγμές - να την ακούσουμε... Κι όσο καλύτερα το κάνουμε, τόσο πιο δημιουργικοί γινόμαστε και πιο ολοκληρωμένοι.

“HΧΩ”: Μίλησέ μας λίγο, για την οικογένειά σου...
Ρ. Κ.: Είμαι παντρεμένη από το 1970 με τον Πολιτικό Mηχανικό, Aριστείδη Θεοφανόπουλο κι έχω δύο γιούς. Τον Bασίλη που είναι Χημικός - Μηχανικός και υπηρετεί τη θητεία του στο Στρατό και τον Γιώργο που σπουδάζει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Κρήτη.

“HΧΩ”: Τί συνηθίζεις να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;
Ρ. Κ.: Μ' αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι σε συνδυασμό με τη συνεχή ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη...

“HΧΩ”: Με την ευκαιρία αυτή, πες μου, πώς βλέπεις τη σημερινή διεθνή κατάσταση;
Ρ. Κ.: Νοιώθω ότι έχω μάθει μια γλώσσα που δεν μπορούν να μιλήσουν όλοι οι άνθρωποι... Εννοιες όπως Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανθρωπιά, Ευαισθησία, χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο, απ' ό,τι έχω μάθει εγώ να τις ερμηνεύω... Θαρρώ ότι ζω σ' ένα κόσμο όπου ο καθένας μας είναι φοβερά μόνος και βομβαρδίζεται από ΑΠΕΙΛΕΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ που δεν έχουν καμμία σχέση με τα νοήματα της Ελευθερίας κ.λ.π. που προανέφερα... Νομίζω ότι ζούμε την Εποχή της Προδοσίας και της Απάτης!..

“HΧΩ”: Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια Ρούλα, μετά το “Γλυκό σαν Μέλι” βιβλίο σου;
Ρ. Κ.: Μετά το τελευταίο βιβλίο μου “Γλυκό σαν Μέλι”, για το οποίο έγραψες στην
“ΗΧΩ” του Ιουλίου, τώρα το Σεπτέμβρη, κυκλοφόρησε ήδη το Μυθιστόρημά μου,“Δάκρυ στο Μάτι του Θεού” και αμέσως μετά, το βιβλίο μου “Τρεις Αλήθειες κι ένα Ψέμμα”, από τις “Εκδόσεις Διώνη”.

“HΧΩ”: Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και στις νέες προσπάθειες, αλλά και σε ό,τι καλό ετοιμάζεις για το μέλλον, μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μου για τη σημερινή μας συνέντευξη.
Ρ. Κ.: Κι εγώ σ' ευχαριστώ για τη θερμή σου φιλοξενία στην “ΗΧΩ”.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΛΕΞΗΜΑ

Λέξημα: Κυρία Κοντέα, θα θέλαμε να μας πείτε 2 λόγια σχετικά με το περιεχόμενο του πρόσφατου βιβλίου σας Η διπλή μοναξιά του έρωτα.
Ρούλα Κοντέα: Το βιβλίο «η διπλή μοναξιά του έρωτα» αναφέρεται στο παιχνίδι του θανάτου και της ζωής ανάμεσα σε 2 γυναίκες και έναν άνδρα. Σ' αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πρωταγωνιστές είναι η ζωή και ο έρωτας από τη μια και ο θάνατος από την άλλη, μέσα από τα τρία πρόσωπα του βιβλίου που μαθαίνουν πως η ερωτευμένη ζωή πονάει και πως αυτός ο πόνος μεθάει το φόβο του θανάτου και τον ίδιο το θάνατο, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ κοντά.

Λέξημα: Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο γι' αυτό και για τα επόμενα βιβλία σας.
Ρούλα Κοντέα:  Κι εγώ σας ευχαριστώ για την παρουσίαση και τη συνέντευξη που φιλοξενείτε στη σελίδα σας.Σοφία Κολοτούρου

για το lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.