Λέξημα / Πεζογραφία / Ο Θάνατος του ΕκατόνταρχουΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #54 | Αποστολή από ISIDOROS |
   Τρι 27 Ιαν 2004 
John Maddox Roberts
Ο Θάνατος του Εκατόνταρχου
Εξώφυλλο
Ιστορικό μυθιστόρημα
Ο John Maddox Roberts με το νέο του μυθιστόρημα μας μεταφέρει πολύ πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 58 π.χ. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην περιοχή της Γαλατείας, στην πόλη Γενάβα (σημερινή Γενεύη), κοντά στη λίμνη Λεμάνους (σημερινή Λε Μαν), που την κατέχει ο λαός των Ελουήτιων. Προς αναχαίτιση τους σπεύδει στην περιοχή ο Γαίος Ιούλιος Καίσαρας, -επί υπατείας Λεύκιου Καλπούρνιου Πίσωνα Καισωνίνου και Αύλου Γαβίνιου- με μια λεγεώνα.
Περιμένοντας ενισχύσεις, βλέπει να καταφτάνει δίπλα απ' το στρατόπεδο του ο πρωταγωνιστής της ιστορίας Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος ο Νεότερος μαζί με το δούλο του και ο οποίος σύντομα θα κληθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση φόνου, όταν ο πιο απάνθρωπος εκατόνταρχος του στρατοπέδου ονόματι Βίνιος, θα βρεθεί φριχτά δολοφονημένος.
«Ο θάνατος του εκατόνταρχου» αποτελεί ένα ογκώδες αστυνομικό, ιστορικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν αναδείξει το εν λόγω είδος τόσο δημοφιλή. Στις σελίδες του περιγράφονται με πολλές λεπτομέρειες, ο τρόπος οργάνωσης του ρωμαϊκού στρατεύματος καθώς και η καθημερινότητα της ρωμαϊκής στρατιωτικής ζωής. Επίσης αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Γαλάτες και τις γερμανικές φυλές της εποχής, για τα ήθη και έθιμα τους, καθώς και για την στρατιωτική περιβολή και οργάνωση τους. Τέλος εντύπωση προκαλεί ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχονται όσο και οι άκρως λεπτομερείς περιγραφές σε θέματα στρατιωτικής οργάνωσης και ζωής.      
Με τη δολοφονία του εκατόνταρχου λίγο μετά το μέσο του βιβλίου, κορυφώνεται η πλοκή της υπόθεσης, που ως την τελευταία του σελίδα θα μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, με τις συνεχείς εναλλαγές σκηνών και την ανατρεπτική έρευνα του Δέκιου για τον εντοπισμό του δολοφόνου. Ποιος θα είναι τελικά; Και ποια τα κίνητρα του; Οι απαντήσεις σίγουρα θα ξαφνιάσουν και θα καταπλήξουν τον αναγνώστη.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρνητικά προϊδεάζει το γεγονός, ότι στο ξεκίνημα του βιβλίου  ο συγγραφέας χαρακτηρίζει  το  Μέγα Αλέξανδρο ως κοντοστούπη και σαχλαμάρα (όπως μεταφράστηκε). Βέβαια η συνέχεια θα δικαιώσει όποιούς και όποιες συναρπάζονται από αστυνομικά, ιστορικά μυθιστορήματα και τέτοιου είδους ατοπήματα -όπως αυτό που αναφέραμε- σχεδόν ξεχνιούνται με τη συναρπαστική πλοκή της υπόθεσης.

Σιδέρης Ντιούδης

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.