Λέξημα / Παιδική λογοτεχνία / ΠριγκίπισσεςΑνώνυμος επισκέπτης
Παιδική λογοτεχνία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #49 | Αποστολή από marka13 |
   Κυρ 18 Μαρ 2007 
Φιλίπ Λεσεμέιερ - Ρεμπέκα Ντοτρε
Πριγκίπισσες
Χωρίς εξώφυλλο
Ένα βιβλίο για όλες τις πριγκίπισσες που κατοικούν αυτό τον κόσμο
Τίτλος: Πριγκίπισσες
Συγγραφέας: Φιλίπ Λεσεμέιερ - Ρεμπέκα Ντοτρε
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδική λογοτεχνία


Ένα από τα πιο παράξενα κι ενδιαφέροντα βιβλία για παιδιά είναι οι «Πριγκίπισσες» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποδελτιώνει πλήθος παραμυθιών απ' όλο τον κόσμο εστιάζοντας στις Πριγκίπισσες που συναντάμε να πρωταγωνιστούν σε αυτά.
Οι Πριγκίπισσες έχουν κάτι ιδιαίτερο αλλά και καθημερινό μαζί. Οι δημιουργοί των παραμυθιών τις πλάθουν με τη φαντασία τους και τους αποδίδουν πλήθος από καλά και άσχημα χαρακτηριστικά. Είναι όμορφες, ιδιότροπες, ξεχασιάρες, μικροσκοπικές, χαριτωμένες αλλά διαθέτουν και ζωηρή φαντασία, έντονα συναισθήματα και χρώματα. Ζουν σε παράξενους κόσμους, ονειρικούς, που ξεφεύγουν από τον πεπερασμένο κόσμο της καθημερινότητας αλλά ενίοτε ζουν κι ανάμεσά μας απλά και αθόρυβα.
Η εικονογράφηση του βιβλίου, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, είναι πλούσια σε φαντασία και σε χρώμα, σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει Κλιμτ. Μια έντονη αίσθηση του χιούμορ διατρέχει όλο το βιβλίο και κάνει τον αναγνώστη του ασχέτως ηλικίας να νιώσει κοντά στην ευχάριστη και δημιουργική φαντασία του παιδιού. Ένα ξύλινο κουτί μπορεί να γίνει παλάτι στα μάτια του παιδιού, ένα τενεκεδάκι μπορεί να γίνει χρυσό ποτήρι και ένα κρεβάτι μπορεί να γίνει κάστρο. Στον κόσμο της φαντασίας των παιδιών δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει φυλετική διάκριση. Κάθε μικρό κορίτσι μπορεί να νιώσει πριγκίπισσα μέσα στο μικρό φτωχικό παλάτι της φαντασίας της. Τα παραμύθια είναι το γλυκό καταφύγιο άλλωστε των μη προνομιούχων παιδιών.
Οι Πριγκίπισσες μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από τα παιδικά παιχνίδια και τους ρόλους που υιοθετούν τα παιδιά όταν παίζουν. Κάθε πριγκίπισσα είναι κι ένας άλλος ρόλος, είναι μια ακόμα ευκαιρία για παιχνίδι και χειροτεχνίες.
Απροσδόκητα ρητά πλημμυρίζουν από ευφυή περιπαικτική διάθεση και δείχνουν βαθιά γνώση της παιδικής ψυχολογίας και ανατρεπτικότητας.
Εξαιρετική είναι η απόδοση στα ελληνικά από τη Μελίνα Καρακώστα. Η όλη σύλληψη της ιδέας αυτού του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα. Είναι γραμμένο με τις σύγχρονες αφηγηματικές τεχνικές και εισαγάγει τους μικρούς αναγνώστες σε αυτές με τρόπο διακριτικό κι ευχάριστο.
Για το Λέξημα
Στέλλα Κoντογιάννη


Δημοσίευση: 19/3/07

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.