Λέξημα / Παιδική λογοτεχνία / Ο ΚοκκινούληςΑνώνυμος επισκέπτης
Παιδική λογοτεχνία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #46 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 8 Οκτ 2006 
Μάκης Τσίτας
Ο Κοκκινούλης
Χωρίς εξώφυλλο
Στο νέο βιβλιαράκι του Μάκη Τσίτα κυριαρχεί το ζωντανό κόκκινο χρώμα και η ζωή της μεγαλούπολης.
Μάκης Τσίτας, «Ο κοκκινούλης», εκδ. Κάστωρ.
εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη


Ένα χρώμα, το κόκκινο, μπορεί να γίνει αφορμή για να γραφτεί μια ιστοριούλα. Το κόκκινο χρώμα στη σκέψη μας είναι συνδεδεμένο με την υγεία, τη ζωντάνια, τη χαρά, τη γιορτή. Είναι όμως και το σήμα του κινδύνου, της απαγόρευσης. Ένα χρώμα όπως το κόκκινο συνδέεται με τους ώριμους καρπούς, τα φρούτα, τα λουλούδια.
Το κόκκινο χρώμα φέρνει στο νου μας τα Χριστούγεννα, τον Αγιο Βασίλη των παιδιών αλλά και το Πάσχα. Στο νέο βιβλιαράκι του Μάκη Τσίτα κυριαρχεί το ζωντανό κόκκινο χρώμα και η ζωή της μεγαλούπολης. Οι δρόμοι με τα αυτοκίνητα, τα διαμερίσματα με τα μεταλλικά κάγκελα αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των παιδιών που ζουν στις σύγχρονες πόλεις.
Η παιδική ψυχή αγαπάει το κόκκινο χρώμα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους όσους στο βάθος της ψυχής τους κρύβουν ένα παιδί που λατρεύει το κόκκινο. Αλλωστε με κόκκινο χρώμα συμβολίζουν την αγάπη και την απεικονίζουν με μια κόκκινη καρδιά γεμάτη ζωή.
Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να είναι αφορμή για παιχνίδι, δεν είναι μόνο ένα ανάγνωσμα. Μπορεί να γίνει ο σύνδεσμος μεταξύ μιας παρέας παιδιών και το κοινό σημείο αναφοράς που θα αφήσει την παιδική φαντασία και δημιουργικότητα να ανθίσουν. Ένα βιβλίο για το κόκκινο χρώμα μπορεί να γίνει η βάση για δημιουργία, ζωγραφική, χαρτοκοπτική, παιχνίδι με χάντρες και υφάσματα. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρεί το παιδί τα χρώματα που υπάρχουν γύρω του, τους τρόπους που κάθε κουλτούρα τα αξιοποιεί και φυσικά το νόημα που τους δίνει.Για το www.lexima.gr
Στέλλα Κοντογιάννη

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.