Λέξημα / Νέα του Βιβλίου / "Τριπλασιασμός φορολόγησης"Ανώνυμος επισκέπτης
Νέα του Βιβλίου Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #278 | Αποστολή από ?????? |
   Τρι 10 Φεβ 2004 
"Τριπλασιασμός φορολόγησης"
«Βάζουν λουκέτο στους εκδότες»
«Βάζουν λουκέτο στους εκδότες»

Οι μικρές και οι μικρομεσαίες εκδοτοβιβλιοπωλικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, μετά τον τριπλασιασμό της φορολόγησής τους. Αυτή ήταν η κορυφή της πυραμίδας των αιτημάτων των εκδοτών, που δεν έχουν βρει τη δικαίωσή τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, Γιώργος Δαρδανός, στην ομιλία-διαμαρτυρία του περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα του κλάδου μπροστά στους εκπροσώπους των κομμάτων - απουσίαζε η Ν.Δ.

Παρόντες από το ΠΑΣΟΚ, οι Γεράσιμος Αρσένης και Πωλίνα Λάμψα, από το ΚΚΕ ο Δημήτριος Φέτσης, από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης και από το ΔΗΚΚΙ ο Παναγιώτης Τζέκος. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απέστειλαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ολοι τους υπερασπίστηκαν το «αυτονόητο που ακούγεται σαν ουτοπία», όπως επισήμανε ο πρόεδρος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας, Στέλιος Ελληνιάδης.

Αναλυτικά τα άλλα αιτήματα:

* Η αντισυνταγματική ψήφιση της κατάργησης της παρακράτησης ποσοστού 2% επί των εσόδων από την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, με αποτέλεσμα να χαθούν 26 δισ. από τους εκδότες.

* Η άμεση υλοποίηση του προγράμματος των Σχολικών Βιβλιοθηκών, όπως προβλέπει το Β' ΕΠΕΑΕΚ.

* Η υποστήριξη του πολλαπλού βιβλίου και περιορισμός του ρόλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων.

* Η απαγόρευση διάθεσης «πακέτων βιβλίων» στους γονείς και μαθητές, γιατί βλάπτουν οικονομικά γονείς και βιβλιοπώλες.

* Η καταγγελία των προσφορών από τα ΜΜΕ που παραπλανούν το κοινό, καθώς η τιμή της βιβλιοδεσίας υπερκαλύπτει το κόστος της «προσφοράς» (σ.σ. τα εισαγωγικά δικά τους).

* Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς των εκδοτών υπέρ των ανασφάλιστων συγγραφέων.

* Η έλλειψη κάθε συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με τα συλλογικά όργανα των εκδοτών και των βιβλιοπωλών.

Με παρεμβάσεις τους, από τη θέση του κύριου ομιλητή, συμμετείχαν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Δημοσθένης Καϊάφας, του Επιστημονικού Βιβλίου Βίκτωρας Παπαζήσης, του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Γιώργος Στεφάνου και του Συλλόγου Πειραιά Νίκος Παρασκευόπουλος.                        Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/02/2004
                                                                                                                Β.Κ.ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.