Λέξημα / Νέα του Βιβλίου / "Η ιστορία του δρόμου"Ανώνυμος επισκέπτης
Νέα του Βιβλίου Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #275 | Αποστολή από ?????? |
   Δευ 2 Φεβ 2004 
"Η ιστορία του δρόμου"
Με το πάθος της μοναξιάς.Στα 71 της «έφυγε» η Κωστούλα Μητροπούλου
Στα 71 της «έφυγε» η Κωστούλα Μητροπούλου

Με το πάθος της μοναξιάς

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» για την Κωστούλα Μητροπούλου, η οποία «έφυγε» το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών, μια συγγραφέας με πλούσιο έργο από το οποίο ξεχώρισαν τα μυθιστορήματα «Λεωφόρος χωρίς ορίζοντα» και «Το χρονικό των τριών ημερών», το πλήθος των θεατρικών έργων της, οι μεταφράσεις της αλλά και οι στίχοι που έγραψε («Δρόμος» και «Στρατιώτης»). Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη την Τετάρτη, στις 3.30 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο.

Πρόκειται για μία από τις πολυγραφότερες συγγραφείς (Πειραιάς 1933, με καταγωγή από το Γαλαξίδι) της μεταπολεμικής περιόδου, υπογράφοντας 46 βιβλία - μυθιστορήματα, θεατρικά, διηγήματα, νουβέλες, χρονογραφήματα. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με τη «Χώρα με τους ήλιους» (1958). Αρχισε να γράφει με ραγδαίους ρυθμούς αφού ακολούθησαν, μεταξύ των άλλων σε διάστημα οχτώ ετών, οι «Δύο εποχές», τα «Πρόσωπα και φιγούρες» (1962 - απέσπασε το Βραβείο Πεζογραφίας των «12»), η «Πολιτεία χωρίς ήρωες» και ο «Ενοχος». Παράλληλα άρχισε να δοκιμάζεται στο θεατρικό λόγο.

Την περίοδο 1962-63 συνεργάστηκε με το «Ελεύθερο Θέατρο» της Θεσσαλονίκης (του Κυριαζή Χαρατσάρη), ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με τη «Νέα Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου, το ΚΘΒΕ, το ΣΙΝΕΕΠ κ.ά. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα παίχθηκαν, κάποια ελάχιστα τυπώθηκαν αλλά ακόμη περισσότερα παρέμειναν στο συρτάρι. Κατά καιρούς, επίσης, έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η Κωστούλα Μητροπούλου έχει χαρακτηριστεί από την κριτική ως κατεξοχήν εκπρόσωπος της αντισυμβατικής γραφής. Κεντρικό θεματικό μοτίβο της οι εκφάνσεις του πληγωμένου έρωτα, η γυναικεία θέση στην κοινωνία, ο εσωτερικός της κόσμος, με άλλα λόγια το αυτοβιογραφικό στοιχείο («...έχει ένα δικό της τρόπο να ζει και να στοχάζεται τα πράγματα της ζωής», σύμφωνα με τον Ανδρέα Καραντώνη). Την απασχόλησε η πολιτική και οι σύγχρονές της εκδοχές. Γι' αυτό και συμμετείχε στο μανιφέστο των 18 συγγραφέων στα «18 Κείμενα», εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών και της προληπτικής λογοκρισίας που είχαν επιβάλει.

Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της χούντας, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αντίστροφη μέτρηση», αλλά κατασχέθηκε το μυθιστόρημα «Το έγκλημα ή 450 ημέρες» προτού καν διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία. Ανάμεσα στα επόμενα βιβλία της ήταν και τα εξής: «Η εκτέλεση», «Ηλιοφάνεια 288 ώρες», «Ζάαρ 19», «Η ζωή με τους άλλους», «Το παλαιοπωλείο στην Τσιμισκή». Και πάντως, το πιο διαδεδομένο βιβλίο της υπήρξε το περίφημο «Χρονικό των τριών ημερών» (1974), με το οποίο αναφερόταν στη φοιτητική εξέγερση του Νοεμβρίου 1973. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, πήρε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος με τη συλλογή διηγημάτων «Η μεγέθυνση» (1984). Το τελευταίο βιβλίο της «Τις Κυριακές το σπίτι μύριζε κανέλα» («Αγκυρα», 2000) αναμένεται να ακολουθήσει μια συλλογή παραμυθιών τις προσεχείς εβδομάδες.

* Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατό της («αυτής της χαρακτηριστικής συγγραφικής φωνής»). Επίσης, ο προέδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε, ότι ήταν «μια τρυφερή ύπαρξη, μια άγρυπνη συνείδηση που αφιέρωσε την πνευματική και κοινωνική της ευαισθησία για την προκοπή αυτού του τόπου».                                                                           Πηγή  : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/2/04   ΒΑΣ.ΡΟΥ.      

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.