Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / Αμπαράτ ΙΙΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #256 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 11 Ιούν 2006 
Clive Barker
Αμπαράτ ΙΙ
Χωρίς εξώφυλλο
Ένα πραγματικό έπος, που περιστρέφεται γύρω από τη μαγική χώρα του Αμπαράτ: ένα αρχιπέλαγος όπου κάθε νησί είναι και μια ώρα της ημέρας.
Clive Barker
«Αμπαράτ ΙΙ: μέρες μαγείας, νύχτες πολέμου»
Μετάφραση: Μαίρη Περαντάκου-Κούκ
Εκδόσεις: Κέδρος, 2005. Σελ. 624

Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που ο Stephen King δήλωνε «είδα το μέλλον της λογοτεχνίας τρόμου και ονομάζεται Clive Barker». Ο Clive Barker αποτελεί πλέον το παρόν της λογοτεχνίας τρόμου, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της, συνδυάζοντας την ποιότητα με τις πωλήσεις.

Το «Αμπαράτ» είναι το τετράτομο έργο του Barker στα χνάρια που είχε χαράξει πριν «Ο κλέφτης του πάντοτε». Ένα πραγματικό έπος, που περιστρέφεται γύρω από τη μαγική χώρα του Αμπαράτ: ένα αρχιπέλαγος όπου κάθε νησί είναι και μια ώρα της ημέρας. Στη περίεργη αυτή χώρα κατοικούν αλλόκοτα όντα και συμβαίνουν αξιοθαύμαστα και περίεργα γεγονότα. Στο δεύτερο μέρος της τετραλογίας η Κάντι Κουάκενμπους με τους συντρόφους της  συνεχίζει την περιδιάβαση της στο Αμπαράτ προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διώκτη της και άρχοντα του Μεσονυχτίου Κάριον και να αποκαλύψει το μυστήριο που σκεπάζει το παρελθόν της, λίγο προτού συγκρουστούν η Μέρα με τη Νύχτα.  

Το «Αμπαράτ» ίσως να είναι το πιο μεγαλόπνοο έργο του Barker. Πλάθοντας για άλλη μια φορά εκπληκτικής έμπνευσης ιστορίες, συνθέτει ένα μυθιστόρημα με έντονους διάλογους, θαυμαστές περιγραφές που ταξιδεύουν κυριολεκτικά τον αναγνώστη στη μαγική χώρα του Αμπαράτ. Πολυπράγμων και πολυτάλαντος εικονογραφεί τη σειρά των βιβλίων της τετραλογίας με μια σειρά από ελαιογραφίες που φροντίζουν να δώσουν σχήμα και εικόνα σ΄ αυτά που πλάθει με τόσο μαεστρία ο Barker στο χαρτί. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που ζωντανεύει το βιβλίο, που βρίθει από χρώματα και κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση.

Ο Barker είχε δηλώσει «ότι όλες οι καλές ιστορίες τρόμου έχουν ειπωθεί πια και ότι κάθε νέα ιστορία αποτελεί στην ουσία επαναδιήγηση μιας παλιάς». Ευτυχώς πάντως για όλους εμάς το έργο του τον διαψεύδει περίτρανα και ακόμα μια τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το «Αμπαράτ».Σιδέρης Ντιούδης
Για το www.lexima.gr  

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.