Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / Το σπίτι στην ομίχληΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #246 | Αποστολή από ISIDOROS |
   Κυρ 5 Δεκ 2004 
Neil Gaiman
Το σπίτι στην ομίχλη
Χωρίς εξώφυλλο
Ένα παραμύθι αλλιώτικο από τα άλλα
Neil Gaiman
«Το σπίτι στην ομίχλη»
Μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης
Εκδόσεις: Οξύ, 2003. Σελ. 182

    Η μικρή Κοραλάϊν, μόλις έχει μετακομίσει στο νέο της σπίτι μαζί με την οικογένειά της. Ένα σπίτι που έχει εικοσιένα παράθυρα και δεκατέσσερις πόρτες. Η δέκατητεταρτη πόρτα είναι κλειδωμένη γιατί οδηγεί σε ένα κόσμο γεμάτο ομίχλή, με παιχνίδια που μιλάνε, ποντίκια κατασκόπους, κλεμμένες ψυχές. Η Κοραλάϊν θα διαβεί το κατώφλι της πόρτας και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους άλλους γονείς της, αλλά και με μια πληθώρα από θέλγητρα. Η πάλη έχει μόλις αρχίσει για την σωτηρία της και την επιστροφή της στην παλιά της ζωή.
    «Το σπίτι στην Ομίχλη» αποτελεί ένα απολαυστικό σκοτεινό παραμύθι, που με το ένα πόδι ακουμπά στον «Κλέφτη του πάντοτε» του Clive Barker, ενώ με το άλλο αγγίζει την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο G.K. Chesterton «Τα παραμύθια είναι κάτι περισσότερο από αληθινά˙ όχι γιατί μας λένε ότι οι δράκοι υπάρχουν, αλλά γιατί μας λένε ότι μπορούμε να τους νικήσουμε».
    Πράγματι ο Neil Gaiman με το πολυβραβευμένο του παραμύθι -Bram Stoker 2002, Hugo 2002, British Science Fiction Association 2002- καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη συνδυάζοντας στοιχεία τρόμου και αγωνίας και εξιστορώντας μια γνήσια ανατριχιαστική ιστορία, που φέρνει κάτι από κινηματογραφικό θρίλερ.
    Αναπόσπαστο στοιχείο του βιβλίου, αποτελεί η εκπληκτική εικονογράφηση του Dave McKean που συνοδεύει με εικόνες την τρομακτική περιπλάνηση της Κοραλάϊν, που ήδη στέκεται στην απαγορευμένη πόρτα και μας καλεί.
    Θα δεχτούμε να την διαβούμε μαζί της;

Σιδέρης Ντιούδης
για το www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.