Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / Οι ΕκλεκτοίΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #244 | Αποστολή από ISIDOROS |
   Πεμ 10 Ιούν 2004 
Θωμάς Λάσκαρης
Οι Εκλεκτοί
Χωρίς εξώφυλλο
Μια όμορφη πρωτότυπη ιστορία. όπου η λογοτεχνία του φανταστικού συναντάει την επική λογοτεχνία.
Θωμάς Λάσκαρης
«Οι εκλεκτοί: το πέρας των προφητειών»
Εκδόσεις, Περίπλους, 2003. Σελ 286

    Η αιώνια διαμάχη μεταξύ καλού και κακού είναι το θέμα που εμπνέει τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο Θωμά Λάσκαρη στο πρώτο του μυθιστόρημα, που φέρει τον τίτλο «Οι εκλεκτοί».
    Το βιβλίο κινείται στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και πραγματικά συναρπάζει με την πρωτότυπη ιστορία του. Όλα ξεκινάνε όταν ο Θεός από τη μια και ο Διάβολος από την άλλη, βρίσκονται για οκτακόσια χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση για την κυριαρχία της γης και την κατάκτηση των ουρανών. Τότε αποφασίζεται να διεξαχθεί ένα Ιερό Τουρνουά κάθε χίλια χρόνια, στο οποίο οι πέντε εκλεκτότεροι κάθε παράταξης θα μάχονταν για την τελική επικράτηση. Επικεφαλής των δυνάμεων του Θεού, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ενώ επικεφαλής των δυνάμεων του Διαβόλου, ο υιός του που ονομάζεται Νεκροθάφτης. Το κύριο μέρος του βιβλίου έχει να κάνει με την προετοιμασία και την διεξαγωγή του τέταρτου Ιερού Τουρνουά, ενώ βεβαία ένα σημαντικό κομμάτι αφιερώνεται στους δέκα εκλεκτούς μονομάχους.
    Το μυθιστόρημα λοιπόν, απαρτίζεται ουσιαστικά από δύο μέρη. Το πρώτο, στο οποίο γίνεται αναφορά -σε δέκα ξεχωριστά κεφάλαια- σε κάθε έναν από τους δέκα εκλεκτούς μονομάχους και το δεύτερο, όπου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι τέσσερις μέρες του Ιερού Τουρνουά, οι μονομαχίες που πραγματοποιούνται έως την τελική επικράτηση του νικητή.
    Ο συγγραφέας παρά το νεαρό της ηλικίας του -18 χρονών όταν έγραψε το μυθιστόρημα- καταφέρνει να ελέγξει την πλοκή της ιστορίας και να χαλιναγωγήσει τον λόγο του, μην αποφεύγοντας όμως την παγίδα των μακροσκελών περιγραφών, που ορισμένες φορές κουράζουν. Εντούτοις απολαυστικό σημείο της ανάγνωσης, αποτελούν τα κεφάλαια που αναφέρονται στους δέκα εκλεκτούς, στην ζωή τους πριν το Τουρνουά καθώς και στην επιλογή τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η εξοικείωση του συγγραφέα με όρους και τεχνικές διαφόρων πολεμικών τεχνών.
    «Οι εκλεκτοί» απευθύνονται σε όλους τους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού και κυρίως σ' αυτούς που έχουν βαρεθεί τα τετριμμένα. Ας ελπίσουμε το ελπιδοφόρο ξεκίνημα του Λάσκαρη -γιατί περί αυτού πρόκειται- να μην σταματήσει εδώ και να μας παραδώσει ανάλογα δείγματα γραφής και στο μέλλον.    

Σιδέρης Ντιούδης
για www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.