Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / Γυρίστε το Γαλαξία Με Ωτο ΣτοπΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #243 | Αποστολή από ????? ?. |
   Τρι 18 Μαϊ 2004 
Douglas Adams
Γυρίστε το Γαλαξία Με Ωτο Στοπ
Χωρίς εξώφυλλο
Douglas Adams : παρουσίαση του έργου του
Γυρίστε το Γαλαξία Με Ωτο Στοπ
Εκδόσεις Βαβέλ-ARS LONGA 1978
(Κι ακόμη- Το ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος, Η ζωή το σύμπαν και τα πάντα, Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια, και Μάλλον ακίνδυνος.)
Douglas Adams 1952-2001

Συνέβη όπως συμβαίνουν όλα τα σημαντικά πράγματα: Εντελώς τυχαία.

Στα 1978 το BBC  άρχισε να μεταδίδει μια ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε τους Βρετανούς να γελούν μέχρι δακρύων με κάτι (τι παράξενο!) που έκανε και τον υπόλοιπο πλανήτη να γελά εξίσου. Οι δαιμόνιοι παραγωγοί του ραδιοφωνικού τμήματος είχαν ανακαλύψει ένα απίθανο τύπο που είχε γράψει ένα βιβλιαράκι στο οποίο φαινόταν πως υπήρχαν συμπυκνωμένες όλες οι ατάκες που είπαν (και όλες όσες δεν είπαν) οι Μόντυ Πάυθονς. Το βιβλίο εξελίχθηκε σε μια τετραλογία σε πέντε μέρη (όπως ο ίδιος υποστήριζε!) και ο συγγραφέας του, ο Douglas Adams, έγινε ένας από τους πλουσιότερους συγγραφείς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο θάνατός του σε ηλικία 49 ετών το 2001 έκανε το χιούμορ αυτού του πλανήτη αισθητά φτωχότερο.
Βασικός ήρωας της σειράς είναι ένας ταλαίπωρος Βρετανός με το όνομα Άρθουρ Νεντ, ο οποίος τη γλιτώνει μαζί με το φίλο του Φορντ Έσκορτ, ένα διάσημο οτοστοπατζή του διαστήματος, λίγο πριν η Γη εξανεμιστεί από ένα οικοδομικό στόλο που διανοίγει μια νέα γαλαξιακή λεωφόρο. Παρέα με το δικέφαλο σχιζοφρενή Πρόεδρο του Γαλαξία Ζάφοντ Μπλίμπλιμπροξ, το υπερευφυές καταθλιπτικό ρομπότ ονόματι Μάρβιν  και την Τρίλιαν, την τελευταία γήινη στο Σύμπαν, προσπαθούν να βρουν την αιτία που τους συμβαίνουν όσα τους συμβαίνουν. Στην πορεία ανακαλύπτουν πως το νόημα του Σύμπαντος είναι 42(;!), πως η Γη ήταν στην πραγματικότητα ένα τεράστιο κομπιούτερ το οποίο χειρίζονταν ινδικά χοιρίδια και, τέλος, πως δεν έχει νόημα να ζητάς τη Μεγάλη Απάντηση όταν δεν ξέρεις καν την ερώτηση. Αντί άλλων σχολίων καλύτερα να ακούσουμε τι λέει το ‘'Γυρίστε το γαλαξία με Οτο Στοπ'' ελπίζοντας ότι τελικά δεν θα μας μηνύσουν για το copywrite.

Πως ξεκίνησαν όλα:

‘'Γύρω απ' τον ήλιο, σε απόσταση περίπου 22 εκατομμυρίων μιλίων γυρίζει ένας εντελώς ασήμαντος, μικρός, γαλαζοπράσινος πλανήτης, που οι κάτοικοί του, μια μορφή ζωής που κατάγεται από τους πιθήκους, είναι τόσο πρωτόγονοι που πιστεύουν πως τα ψηφιακά ρολόγια είναι μια πανέξυπνη ιδέα. Αυτός ο πλανήτης είχε ένα πρόβλημα που ήταν το εξής: Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτόν ήταν συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχαν προταθεί γι αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με τη διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτιά που ήταν δυστυχισμένα.
Κι έτσι το πρόβλημα παρέμενε. Πολλοί άνθρωποι είχαν τα χάλια τους και οι περισσότεροι ήταν αξιοθρήνητοι- ακόμη κι αυτοί με τα ψηφιακά ρολόγια. Ολοένα και πιο πολλοί πίστευαν πως ήταν ένα μεγάλο λάθος που κατέβηκαν από τα δέντρα και μερικοί έλεγαν πως ακόμη και τα δέντρα ήταν μια άσχημη κίνηση και πως δεν έπρεπε καν να έχουν βγει από τους ωκεανούς.''
                        ***
Ο Θεός και το Βαβελόψαρο:

Το βαβελόψαρο είναι ένα μικρό κίτρινο ψάρι και είναι ίσως το πιο παράξενο πράγμα στο Σύμπαν. Τρέφεται από την ενέργεια των εγκεφαλικών κυμάτων. Όχι όμως από τα εγκεφαλικά κύματα του ξενιστή του, αλλά από τα εγκεφαλικά κύματα των γύρω του. Απορροφά όλες τις ασυνείδητες διανοητικές συχνότητες αυτών των κυμάτων για να συντηρηθεί. Μετά αποβάλλει στο μυαλό του ξενιστή του μια τηλεπαθητική μήτρα που… Το πρακτικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως αν βάλετε ένα βαβελόψαρο στο αυτί σας καταλαβαίνετε αμέσως ότι σας πουν σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Είναι τόσο φοβερά απίθανο να έχει εξελιχθεί στην τύχη κάτι το τόσο τρομακτικά χρήσιμο που μερικοί στοχαστές το θεωρούν σαν την τελική και ακαταμάχητη απόδειξη της ανυπαρξίας του Θεού.
Το επιχείρημα έχει ως εξής: ‘'Αρνούμαι να αποδείξω ότι υπάρχω'', λέει ο Θεός, ‘'γιατί η απόδειξη αποκλείει την πίστη και χωρίς πίστη είμαι τίποτα''. ‘'Αλλά'', λέει ο Άνθρωπος, ‘'το βαβελόψαρο είναι μια ακλόνητη απόδειξη ότι υπάρχεις, έτσι δεν είναι; Δεν θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί τυχαία. Αποδεικνύει την ύπαρξή σου, και συνεπώς, σύμφωνα με τα δικά σου επιχειρήματα… δεν υπάρχεις''.
‘'Αμάν''! Λέει ο Θεός, ‘'αυτό δεν το είχα σκεφτεί'', και εξαφανίζεται σε μια έκρηξη λογικής.
                              ***
Πολλές φυλές στο Σύμπαν πιστεύουν πως αυτό δημιουργήθηκε από κάποιο θεό, αν και οι Τζατραβαρτίδες του Βιλτβοντλ 6 πιστεύουν πως ολόκληρο το Σύμπαν βγήκε από τη μύτη ενός όντος που ονομάζουν Η Μεγάλη Πράσινη Καταριναλγία, όταν αυτό φτερνίστηκε. Οι Τζατραβαρτίδες, που περιμένουν με φόβο την εποχή που ονομάζουν Ο Ερχομός του Μεγάλου Άσπρου Μυξομάντηλου, είναι μικρά γαλάζια πλάσματα που έχουν πάνω από πενήντα χέρια, και λόγω αυτού είναι η μόνη φυλή στο Σύμπαν που εφηύρε το αποσμητικό σπρέι πριν απ' τον τροχό…
                               ***
Το Σύμπαν- μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μέσα σε αυτό:
1.Έκταση:Άπειρη.
(Το Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο Στοπ έχει τον εξής ορισμό της λέξης ‘'Άπειρο'':
Μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πράγμα και λίγο ακόμη μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από αυτό, πραγματικά εκπληκτικά τεράστιο, ένα εντελώς καταπληκτικό μέγεθος, αληθινά ‘'Γουάου Μεγάλο!''. Το άπειρο είναι τόσο μεγάλο που συγκριτικά το μεγάλο φαίνεται τόσο δα. Γιγαντιαίο επί κολοσσιαίο επί απίστευτα τεράστιο, μια τέτοια έννοια προσπαθούμε να μεταδώσουμε''

2.Εισαγωγές: Μηδέν
Είναι αδύνατο να εισάγεις πράγματα σε μια άπειρη έκταση μιας και δεν υπάρχει εξωτερικό για να το εισάγεις από αυτό.

3.Εξαγωγές:Μηδέν- Δες εισαγωγές.

4.Πληθυσμός:Μηδέν.
Είναι γνωστό πως υπάρχει άπειρος αριθμός κόσμων, όμως δεν κατοικούνται όλοι. Άρα πρέπει να υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός κατοικημένων κόσμων. Όμως, οποιοσδήποτε αριθμός διαιρούμενος με το άπειρο τείνει στο μηδέν, τόσο που δεν υπάρχει καμιά διαφορά, κι έτσι ο μέσος πληθυσμός όλων των κατοικημένων πλανητών μπορεί να θεωρηθεί πως είναι μηδέν. Από αυτό συνεπάγεται πως ο πληθυσμός ολόκληρου του Σύμπαντος είναι μηδέν κι όποιους συναντήσετε από καιρόν εις καιρόν να έχετε υπόψη σας πως είναι προϊόντα μιας διαταραγμένης φαντασίας.

5.Νόμισμα: Ουδέν
Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία ελεύθερα μετατρέψιμα νομίσματα, αλλά κανένα τους δεν υπολογίζεται. Το Αλταριανό δολλάριο κατέρρευσε πρόσφατα, η Φλαϊανή Χαλικόχαντρα(!) ανταλλάσσεται μόνο με άλλες Φλαϊανές Χαλικόχαντρες και το Τριγανικό Που έχει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα. Η ισοτιμία οκτώ Νίγκις με ένα Που είναι απλή, αλλά μιας και το Νινγκι είναι ένα τριγωνικό καουτσουκένιο νόμισμα με πλευρές έξι χιλιάδες οκτακόσια μίλια(!!), κανένας δεν μπόρεσε να μαζέψει αρκετά Νίγκις για να τα ανταλλάξει με ένα Που. Το Νίγκι δεν είναι εμπορικό νόμισμα επειδή οι Γαλαξιακές Τράπεζες δεν ασχολούνται με ψιλά(!!!), συνεπώς είναι εύκολο να αποδειχθεί πως οι Γαλαξιακές Τράπεζες είναι επίσης προϊόντα μιας διαταραγμένης φαντασίας.

6.Τέχνη: Μηδέν
Η Τέχνη είναι ο καθρέφτης της Φύσης και τόσο μεγάλος καθρέφτης δεν υπάρχει-Δες το πρώτο λήμμα.  

Από όλους εμάς που σε πρωτοδιάβασαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 από τις σελίδες της Βαβέλ: Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Douglas Adams. Τελικά το νόημα του Σύμπαντος δεν ήταν 42 αλλά 49.

Κακαβάς Αλέξανδρος

για το lexima.gr


Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.