Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / O μνημονικός ΤζόνιΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #242 | Αποστολή από DREAMECHOGR |
   Πεμ 22 Απρ 2004 
Ουίλιαμ Γκίμπσον
O μνημονικός Τζόνι
Εξώφυλλο
συλλογή διηγημάτων ε.φ.

O μνημονικός Τζόνι και άλλα διηγήματα - Ουίλιαμ Γκίμπσον - ΑΙΟΛΟΣ

Μνήμες από το μέλλον ή ευχές για μια δυστοπία που όσο την προσεγγίζουμε ομοιάζει περισσότερο με εφιάλτη ;
  Για μας που αγαπήσαμε (κι αγαπάμε ακόμα όσο κι αν έχει χάσει την αρχική της φλόγα) την επιστημονική φαντασία το έργο του Ουίλιαμ Γκίμπσον ήταν σημαδιακό.
‘Εδειχνε το όνειρο στην πιο άγονη σφαίρα ,την ελπίδα μέσα από τα θραύσματα της φύσης, την ελευθερία να ξεπροβάλλει ακόμα και κάτω από την σκιά των ζαιμπάτσου.
Ήταν ο καλύτερος καθρέπτης της ανθρώπινης ψυχής, αυτής της φλόγας που μεταμορφώνει όνειρα σε εφιάλτες που δείχνουν αναπόδραστοι κι όμως καταφέρνει και δραπετεύει.Ήταν το μετείκασμα από μια βιαστική και τρομαγμένη ματιά στο μέλλον ζωγραφισμένη μάλλον με φωτεινά χρώματα ανάρμοστα στο σκοτάδι που πλησιάζει.
  ‘Ισως το μεγάλο δίδαγμα του , μέχρι τώρα, έργου του να είναι πως η ανθρώπινη ψυχή θα επιβιώσει όσο κι αν προσπαθήσουμε να την τσακίσουμε , όσο τέλεια κι αν κάνουμε την φυλακή της.Είναι  όμως ένα μελαγχολικό δίδαγμα.
   Η συλλογή είναι ίσως λίγο άνιση, όλα όμως τα διηγήματα εμπεριέχουν την φλόγα της σκέψης του, είτε είναι κυβερνοπάνκ είτε πιο ορθόδοξη επιστημονική φαντασία.
  Αν ζητάτε μια πρόγευση του μέλλοντος μαζί με μια ένεση ελπίδας, αυτό το βιβλίο είναι για σας και παραμένει σημαδιακό.Διαβάστε το !

Γιάννης Τσουκαλάς για το www.lexima.gr      

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.