Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / V.A.L.I.S.Ανώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #241 | Αποστολή από ????? ?. |
   Πεμ 15 Απρ 2004 
Philip Dick
V.A.L.I.S.
Χωρίς εξώφυλλο
V.A.L.I.S.- Philip Dick 1981, εκδόσεις Μέδουσα
V.A.L.I.S.- Philip Dick 1981, εκδόσεις Μέδουσα


Ο Philip Dick υπήρξε αναμφίβολα το τρομερότερο από τα παιδιά της Επιστημονικής Φαντασίας. Γεννημένος το 1928, άρχισε να γράφει σε pulp περιοδικά από τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα, επηρεασμένος τόσο από τους παλιότερους συγγραφείς Ε.Φ., όσο και από τους σύγχρονούς του μπήτνικς. Ήταν όμως η δεκαετία του εξήντα που απογείωσε τόσο τις εμπειρίες όσο και τη φήμη του. Συμμετέχοντας στο τρελό κλίμα της εποχής κουβάλησε στην Ε.Φ. τη διακωμώδηση της εξουσίας, τα ναρκωτικά, αλλά και τη διάψευση των επαναστατικών οραμάτων που έφερε η δεκαετία του '70. Ο πρόωρος θάνατός του το 1982 βύθισε στο πένθος όλη τη λογοτεχνική κοινότητα των ΗΠΑ, αφού ως τότε είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους αληθινά μεγάλους αμερικανούς συγγραφείς.

Το V.A.L.I.S. είναι το πιο δύσκολο, πιο σκοτεινό και πιο περίεργο από όλα τα έργα του (μπορεί κανείς να πει ότι είναι το πιο δύσκολο, σκοτεινό και περίεργο από όλα τα μυθιστορήματα Ε.Φ.). Είναι αυτοβιογραφικό, υπό την έννοια ότι ο P.D. βίωσε μια πολύ παράξενη εμπειρία το Φλεβάρη και το Μάρτη του 1974, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριζε ότι υπέστη Θεοφάνια (θρησκευτική εμπειρία ανάλογη με αυτή των μαθητών του Ιησού). Κατά τα λεγόμενά του: ‘'Αυτό, κοίταξε από μέσα μου και είδε τον Κόσμο όπως είναι. Εγώ, κι Αυτό, είχαμε ξεγελαστεί. Αρνήθηκε την πραγματικότητα, τη δύναμη και την αυθεντικότητα του Κόσμου, λέγοντας ‘'αυτό δεν μπορεί να υπάρχει… δεν υπάρχει''. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, όμως η ζωή του Dick άλλαξε. Είτε θα συμφιλιωνόταν με τη μεταφυσική του εμπειρία ή θα τρελαινόταν. Τελικά, ένα χρόνο πριν πεθάνει δημοσιεύτηκε το V.A.L.I.S. το οποίο αντιπροσωπεύει την προσωπική του αναζήτηση στα δύσκολα μονοπάτια της μεταφυσικής, της θρησκειολογίας και του γνωστικισμού.

Μέσα σε μια νουβέλα ο P.D. παραθέτει σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης για το Θείο, ξεκινώντας από τον Παρμενίδη και τον Πλάτωνα και καταλήγοντας σε ένα φαινομενικά χαώδες παραλήρημα, στο οποίο πρωταρχική θέση έχουν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο Θεός μπορεί να είναι καλός, όμως μπορεί να είναι και παρανοϊκός- Άλογος Λόγος. Ο Θεός του Μωϋσή είναι μια καρικατούρα του Νου του Παρμενίδη. Ο μαθηματικός Θεός του Πυθαγόρα μοιάζει στο Ταό των Κινέζων. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν τελείωσε ποτέ (σε όλο το βιβλίο επαναλαμβάνεται η ρήση ‘'η αυτοκρατορία ποτέ δεν τελείωσε'') και στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στο 67 μΧ., λίγα χρόνια από την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους. Είναι ο Θεός κοιμισμένος και δεν βλέπει τι γίνεται στον κόσμο; Είναι αδιάφορος ή κακός; Κάθε θρησκευτική, εικονοκλαστική και υλιστική θεώρηση του κόσμου χρησιμοποιείται, εξετάζεται από διάφορες οπτικές γωνίες και βρίσκει τη θέση της στον παράξενο κόσμο του V.A.L.I.S.

Καθώς διαβάζει κανείς αυτό το βιβλίο έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί ένα διάλογο του συγγραφέα με τον εαυτό του που προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς του συνέβη το 1974. Και όντως περί αυτού ακριβώς πρόκειται γιατί ο P.D. βρίσκει τελικά το Θεό, τον βλέπει, τον νιώθει, του μιλά και…. ε! αγοράστε το βιβλίο. Όσοι από εσάς πιστεύετε θα βρείτε μέσα στις σελίδες του ένα ανεξάντλητο πλούτο θρησκευτικής αναζήτησης και, χωρίς υπερβολές, τις απαρχές της Πίστης. Όσοι δεν πιστεύετε θα βρείτε εκεί ανεξάντλητα επιχειρήματα και ανέκδοτα με τα οποία μπορείτε να κάνετε αιώνια πλάκα στους πρώτους. Τελικά, και οι μεν και οι δε θα κάνουν πλάκα σε όσους θεωρούν την Ε.Φ. απλοϊκή γιατί από άποψη δυσκολίας το V.A.L.I.S. μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με τη Φαινομενολογία του Χέγκελ.

Κακαβάς Αλέξανδρος
για το lexima.gr


Υ.Γ.1: Η πρώτη γυναίκα του P.D. ήταν ελληνίδα και από αυτήν πιθανότατα έμαθε αρχαία ελληνικά.
Υ.Γ.2: V.A.L.I.S. σημαίνει Vast Active Living Intelligent System.

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.