Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / Η μοναξιά του ΘεούΑνώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #238 | Αποστολή από ISIDOROS |
   Σαβ 14 Φεβ 2004 
Χρίστος Λογαρίδης
Η μοναξιά του Θεού
Χωρίς εξώφυλλο
Έξι διηγήματα επιστημονικής φαντασίας από Εκδόσεις Γραφές, 2002. Σελ. 150
    Η μοναξιά του Θεού» αποτελεί το πρώτο βιβλίο του Χρίστου Λογαρίδη και περιλαμβάνει έξι διηγήματα, κοινός παρανομαστής των οποίων αποτελεί η φαντασία. Η φαντασία έκανε πάντα τον άνθρωπο να ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, τόπους ονειρεμένους, ευχάριστους ή δυσάρεστους. Ας μην ξεχνάμε ότι η φαντασία ήταν και είναι το όχημα, που οδηγεί πολλούς καλλιτέχνες σε μοναδικές δημιουργίες, είναι η έμπνευση για πολλές τέχνες.
    Η λογοτεχνία είναι μια απ' τις τέχνες, που έχει επηρεαστεί άπειρες φορές απ' την φαντασία και «Η μοναξιά του Θεού» αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω συλλογή έχουν διάχυτους συμβολισμούς στην σημερινή πραγματικότητα, ενώ θέματα όπως ανεργία, μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, αστικό πρόβλημα…κ.α. ενσωματώνονται έντεχνα στην εξέλιξη της πλοκής. Ο λόγος του συγγραφέα είναι περίτεχνος και όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο «μιλάει ζωγραφίζοντας εικόνες με τις λέξεις». Πράγματι οι εικόνες είναι πολλές και για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται, εκτός από το όχημα της φαντασίας, γνωστές τοποθεσίες της Αθήνας και καταστάσεις της καθημερινότητας. Ο Χρίστος Λογαρίδης εκτός από την συγγραφή, ασχολείται με την ζωγραφική και την φωτογραφία, ενώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το πολύ όμορφο εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί ένας πίνακας του συγγραφέα.
    «Η μοναξιά του Θεού» μας συντροφεύει στον «Φαύλο κύκλο» της καθημερινότητας. Σ' εμάς απομένει να αντισταθούμε στην «Ψηφιακή ελευθερία» των μηχανών και να μην επιτρέψουμε στον «Πωλητή μνήμης» να σβήσει τις αναμνήσεις μας.

Σιδέρης Ντιούδης
Για το www.lexima.gr

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.