Λέξημα / Ποίηση / Η τέχνη της συγγραφήςΑνώνυμος επισκέπτης
Ποίηση Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #198 | Αποστολή από Stella K. |
   Κυρ 18 Απρ 2004 
Τονι Μπαρνστουν, Τσοου Πινγκ
Η τέχνη της συγγραφής
Εξώφυλλο
Μαθήματα δημιουργικής γραφής από τους Κινέζους δασκάλους
Η τέχνη της Συγγραφής, επιλογή κειμένων- επιμέλεια: Τόνι Μπαρνστοουν, Τσόου Πινγκ, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2003, σελ. 140
μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντίνου


Το ερώτημα αν η τέχνη είναι διδακτή έχει δώσει έναυσμα προβληματισμού και ενδοσκόπησης. Η τέχνη θεωρείται εν μέρει αποτέλεσμα θείου δώρου ή άλλως ταλέντου και εν μέρει αποτέλεσμα διαβασμάτων και καλλιέργειας του νου, ώστε να μπορέσει να πλάσει έργα τέχνης. Η δημιουργικότητα είναι μια δυνατότητα που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Η ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας και η μετατροπή της σε ικανότητα εναπόκειται στο περιβάλλον του κάθε ανθρώπου.
Στη Δύση οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι με κορυφαίο τον Αριστοτέλη που συνέγραψε την "Ποιητική" του και οι Ρωμαίοι με τον Οράτιο και την "Ars Poetica", προβληματίστηκαν επί της ποιητικής τέχνης και της στιχουργίας.
Το βιβλίο "Η τέχνη της συγγραφής" περιλαμβάνει προβληματισμούς και προτάσεις δημιουργικής γραφής από δασκάλους της Άπω Ανατολής. Το περισσότερο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου αυτού είναι η οπτική των κινέζων δασκάλων της ποιητικής τέχνης αλλά και το ότι οι ίδιες οι προτάσεις δημιουργικής γραφής είναι δοσμένες με τρόπο ποιητικό. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ποιήματα που αφορούν την ποίηση και τη στιχουργική τέχνη.
Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερεις ενότητες, που κάθε μια αφορά μια διαφορετική θέαση της τέχνης της ποίησης. Σε κάθε μια ενότητα υπάρχει σύντομη εισαγωγή που εστιάζει στην αμφισημία και το μυστικισμό που έχει το ποιητικό κείμενο καθώς δημιουργείται.
Οι τίτλοι των επιμέρους ενοτήτων έχουν ως εξής:
- Η τέχνη της συγγραφής

- Οι είκοσι τέσσερεις κατηγορίες του ύφους της ποίησης

- τα ρινίσματα νεφρίτη του ποιητή

- Ιστορίες και αφορισμοί περί λογοτεχνίας

Η τέχνη της συγγραφής, ιδιαίτερα της ποίησης, αναδύεται μέσα από εξαιρετικά κείμενα που συνδυάζουν την θεωρητική εμβάθυνση στην ίδια τη φιλοσοφία του ποιητικώς σκέπτεσθαι.

Για το Lexima.gr
Στέλλα Κοντογιάννη

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.