Λέξημα / Ποίηση / Θαλασσινή ωδή Ανώνυμος επισκέπτης
Ποίηση Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #196 | Αποστολή από Stella K. |
   Κυρ 7 Μαρ 2004 
Albaro de Campos
Θαλασσινή ωδή
Εξώφυλλο
Η «Θαλασσινή ωδή» και άλλα ποιήματα, Albaro De Campos, η ζωή και το έργο του
Η «Θαλασσινή ωδή» και άλλα ποιήματα, Albaro de Campos, η ζωή και το έργο του
εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 2003
Εισαγωγή - Επιλογή - Μετάφραση ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

Ο Άλβαρο ντε Κάμπος είναι ένα αινιγματικό πρόσωπο που φαινομενικά έχει σάρκα και οστά ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημιούργημα - περσόνα του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα.
Γεννήθηκε στην Ταβίρα στις 15 Οκτωβρίου του 1890 και ήταν ναυπηγός μηχανικός, σπουδασμένος στη Γλασκόβη αλλά στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Λισσαβόνα, άνεργος. Είναι ψηλός, λεπτός και ελαφρά σκυφτός. Μοιάζει με Πορτογάλο Εβραίο και το πρόσωπό του δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Το τελευταίο ποίημά του φέρει την ημερομηνία 21/ 10/1935 σαράντα ακριβώς ημέρες πριν το θάνατο του Φερνάντο Πεσσόα γεγονός που υπαινίσσεται την παράλληλη ύπαρξη του με αυτόν.
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα αυτό των παράλληλων προσωπικοτήτων που είχε δημιουργήσει ο Πεσσόα με τους ετερώνυμούς του ποιητές. Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα τόσο για το μελετητή της λογοτεχνίας, όσο και για τον μελετητή της ανθρώπινης προσωπικότητας και ψυχολογίας. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει την πρωτοτυπία του εγχειρήματος του Πεσσόα και την γοητεία του πειραματισμού. Στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται μια δήλωση του ίδιου του Πεσσόα, σύμφωνα με την οποία περιέγραψε τη διαδικασία της προσπάθειας να γράψει ένα ποίημα υιοθετώντας τον τρόπο σκέψης ενός ετερωνύμου του, το ποίημα έχει τίτλο «Opiarium».
Στην εποχή ανάμεσα στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η ποίηση είχε επηρεαστεί από το γαλλικό συμβολισμό, ωστόσο κανένας από τους ποιητές εκείνης της εποχής δεν μπορεί να θεαθεί απλά μέσα από το ερμηνευτικό πλαίσιο του συμβολισμού.
Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Θαλασσινή ωδή και άλλα ποιήματα» περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ποιημάτων του Άλβαρο ντε Κάμπος, κοινός άξονάς των οποίων είναι η θάλασσα, ως γεωγραφικός όρος, ως ταξίδι, ως φορέας ζωής και ως σύμβολο. Οι σκέψεις που γεννά στον ποιητή η θέα, η αίσθηση της θάλασσας δεν φανερώνουν μόνο την γοητεία που του ασκούσε αλλά και μια λαχτάρα για ζωή και ταξίδι. Η θάλασσα που ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει, η θάλασσα που συνδέει και αποκόπτει, η θάλασσα ως κόσμος φαντασίας και η σχέση της με τον άνθρωπο γίνονται θέμα περισυλλογής και προβληματισμού. Η Μεσόγειος έχει ιδιαίτερη θέση στην «Θαλασσινή ωδή», ο πολιτισμός ως έννοια και ως ιδέα συνδέθηκε με αυτή τη θάλασσα και τις έντονες περιπέτειές της. Ενίοτε η ποίηση του ντε Κάμπος γίνεται σκληρή, ο λόγος του επαναστατικός και διαχρονικά επίκαιρος. Εκφράζει την ανάγκη για μια αυτοκριτική του ανθρώπου.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Άλβαρο ντε Κάμπος. Η παράθεσή του διευκολύνει αρκετά τον αναγνώστη της «Θαλασσινής ωδής» και προσπαθεί να φωτίσει τους ετερώνυμους του ποιητή Πεσσόα.

Για το Lexima.gr
Στέλλα Κοντογιάννη

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.