Λέξημα / Πεζογραφία / Ο θεραπευτήςΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #188 | Αποστολή από marka13 |
   Τετ 4 Απρ 2007 
Ηλίας Φλωράκης
Ο θεραπευτής
Χωρίς εξώφυλλο
Εκεί όπου τα όρια μεταξύ ονειρικού και πραγματικού καταρρέουν
Ηλίας Φλωράκης
«Ο θεραπευτής»
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2006. Σελ. 288

«Ο θεραπευτής» αποτελεί την δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Ηλία Φλωράκη (είχε προηγηθεί το μπαράκι του Τσάρλι από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Εδώ θα συναντήσουμε 16 ιστορίες που κοινός παρανομαστής αποτελεί η ροπή προς το ονειρικό στοιχείο, μια τάση για το εξωπραγματικό έχοντας συνήθως ως αφετηρία πραγματικές καταστάσεις. Ενδεικτικοί εξάλλου είναι και οι τίτλοι των διηγημάτων: «Ονειρόκυκλος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ», «Ουτοπία του ονείρου», «Ο ήλιος, η σελήνη και η γη», «Περιπλανήσεις», «Ο μύθος».
Οι ήρωες του Φλωράκη είναι καθημερινοί άνθρωποι, που βιώνουν την πραγματικότητα αναζητώντας όμως τρόπους διαφυγής σε κόσμους ονειρικούς μέσω της ικανότητας τους για ταξίδια. Το ύφος των κειμένων συμβαδίζει με τα βιώματα των ηρώων. Απλό και λιτό όταν η πραγματικότητα τους περιβάλει, πλούσιο, ονειρικό γεμάτο εικόνες και εξωπραγματικές περιγραφές όταν αυτοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν ανάμεσα σε κόσμους, που δεν φανταζόμαστε.
Από τις ιστορίες που ξεχωρίζουν, χωρίς όμως να υπολείπονται οι υπόλοιπες είναι το ομώνυμο διήγημα «Ο θεραπευτής» -απόσπασμα του θα συναντήσετε στην στήλη των βιβλιοπαρουσιάσεων- όπου ο ήρωας έχοντας ως όχημα το νοητό του ταξίδι και την ικανότητα του αυτή γίνεται ο θεραπευτής φίλου του, που σχεδόν έχει ακουμπήσει το θάνατο. «Ο ακυμάτιστος Τζό» είναι άλλη μια ιστορία, που αν και σύντομη έχει πολλά να μας πει, όπως επίσης αξιολογότατο είναι το διήγημα «Ο ήλιος, η σελήνη και η γη» στο οποίο πρωταγωνιστούν δίδυμα αδέρφια που έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: 12 ώρες κοιμούνται και άλλες 12 παραμένουν ξύπνια.
«Ο θεραπευτής» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων. Με τις ιστορίες του ο αναγνώστης μπορεί να δραπετεύσει σε νοητά, ονειρικά ταξίδια, που κρύβουν πάντα κάποια βαθύτερα μηνύματα για την πραγματικότητα του καθένα μας.


Σιδέρης Ντιούδης
Για το www.lexima.gr


Δημοσίευση: 5/4/07

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.