Λέξημα / Πεζογραφία / ΦίλοιΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #162 | Αποστολή από marka13 |
   Τρι 1 Αυγ 2006 
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Φίλοι
Χωρίς εξώφυλλο
Η καταγραφή του χρονικού μιας παρέας τριών φίλων και μιας ολόκληρης εποχής
Eκδόσεις: Κέδρος
Σελ. 173

Όταν ο Ηλίας, φίλος ανεκτίμητος από την παιδική ηλικία μέχρι τώρα πεθαίνει, ο Θάνος θα τον τιμήσει γράφοντας ένα βιβλίο για τη φιλία τους. Αυτό το βιβλίο διαβάζουμε εμείς.
«Για να παρατείνω, για να διατηρήσω τη φλόγα αυτού του αισθήματος, να γιατί γράφω τώρα. Για να ξαναζωντανέψω λιγάκι, κι αυτόν και τους παλιούς μας εαυτούς. Για να μη χαθεί η φιλία μας». Αποτίει λοιπόν φόρο τιμής στο νεκρό του πια φίλο μέσω της γραφής.
Όλο αυτό το χρονικό της φιλίας και οι προσωπικές τους ζωές θα επηρεαστούν και από τις ιστορικές στιγμές.
Από τη γειτονιά των μικρασιατών προσφύγων στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας την εποχή της χούντας στις διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης, στο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη ως τις διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 ή τη σύλληψη των μελών της 17ης Νοέμβρη. Βέβαια, τα ιστορικά γεγονότα θα συνδεθούν με έρωτες, προβλήματα, γάμους, διαζύγια, κηδείες, σχέσεις με γονείς, παιδιά και αδέλφια, με μια βασανιστική ασθένεια, και το πιο σημαντικό, με μια φιλία που ακόμη ζει.
Μέσω αυτής της συγγραφικής απόπειρας ο Θάνος θα θέσει υπαρξιακά ζητήματα και θα προσπαθήσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, καθώς και να βρει κάπιο νόημα στη ζωή του.
«...γιατί κάθομαι και γράφω εδώ; Μόνο και μόνο επειδή πέθανε ο Ηλίας; Για να μη χαθεί η φιλία μας, όπως ήδη είπα; Ή μήπως επειδή ο χρόνος κυλάει και γερνάμε;»
Και εν τέλει απαντά στη συνέχεια: «Ιδού λοιπόν γιατί υποπτεύομαι ότι γράφω εδώ όλον αυτόν τον τελευταίο καιρό. Συμπλέκοντας τις ατομικές μας στιγμές με τις συλλογικές, αγωνίζομαι να τις καρφιτσώσω σαν πεταλούδες στη συλλογή μου, να τις παγώσω και να τις διατηρήσω αναλλοίωτες. Να τους αποδώσω ποιότητα, κι έτσι να τις μεταβάλω, αν είναι δυνατόν, από εφήμερες σε αιώνιες».
Δε θα διστάσει να κρίνει ή και να κατηγορήσει και τη γενιά του, που από επαναστάτες βολεύτηκαν σε θέσεις και επαναπαύτηκαν σε μια ζωή χωρίς ιδανικά. Επίσης τα βέλη θα ρίξει και στον κόσμο της τηλεόρασης, διαφήμισης αλλά και στον εκδοτικό χώρο. Τέλος υπάρχουν και σημεία με σχόλια πάνω στο κοινωνικό αλλά και πολιτικό γίγνεσθαι. Πολλές φορές δε λείπει το χιούμορ.
Πάνω απ΄ολα όμως για τον Θάνο βρίσκεται η φιλία: με τους φίλους του, τη γυναίκα του, τις κόρες του.
Ο ήρωας του Ραπτόπουλου επικαλείται σε κάποια μέρη απόψεις του Καζαντζάκη όσον αφορά τα ελληνικά πράγματα και τους Νεοέλληνες, ή και για το νόημα της ζωής.
Στο τέλος όμως επιστρέφει στην παιδική ηλικία του και στην προσφυγική παραγκούπολη και σε κάποιο γέρο που θαύμαζε. Στη σοφία εκείνου του μικρασιάτη πρόσφυγα. Για να την κάνει πράξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.


Για το lexima.gr
Εύη ΟικονομίδουΔημοσίευση 2/8/06

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.