Λέξημα / Εκδηλώσεις / Εμμανουήλ Ροΐδης  (1836-1904)Ανώνυμος επισκέπτης
Εκδηλώσεις Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1579 | Αποστολή από astrofegia |
   Πεμ 12 Νοε 2009 
Εμμανουήλ Ροΐδης  (1836-1904)
Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας το 19ο αιώνα - Εμμανουήλ Ροΐδης  (1836-1904). ΠΟΛΥΕΔΡΟ
ΠΟΛΥΕΔΡΟ
γράμματα-τέχνες

Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας το 19ο αιώνα

Εμμανουήλ Ροΐδης  (1836-1904)

     Ο κύκλος  εκδηλώσεων :  Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας τον 19ο αιώνα συνεχίζεται με αφιέρωμα στο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη,  το Σάββατο 14.11.2009, ώρα 1μ.μ. στο χώρο του Πολύεδρου.
     Μιλούν ο Νίκος Μαυρέλος ,  Λέκτωρ στο τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου  Πανεπ. , με θέμα : Η Ελλάδα εκτός «πνευματικού σάλου». Απόπειρα ανίχνευσης της νεοτερικής ιδεολογίας στο έργο του Εμμανουήλ  Ροΐδη, και η Ειρήνη Δάγλα, φιλόλογος, με θέμα:  Τεχνικές του γέλιου στο Ροϊδη.
      Τα τελευταία χρόνια η εικόνα που είχαμε για την πεζογραφία των πρώτων πενήντα χρόνων (1830-1880 ρομαντική περίοδος) του ελληνικού κράτους έχει αλλάξει.
Η ανακάλυψη λησμονημένων ή άγνωστων έργων και η προσεκτικότερη μελέτη των γνωστών πεζογραφημάτων έδειξαν ότι η περιγραφή και ο χαρακτηρισμός της πεζογραφικής παραγωγής της περιόδου, λίγο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ο αριθμός των έργων δεν ήταν ισχνός, όπως πιστευόταν, αλλά πολύ μεγαλύτερος.
Και σε αυτό το μεγαλύτερο σύνολο έργων περιλαμβάνονται και έργα αξιόλογα, τα οποία, προφανώς επειδή ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα, περιέπεσαν κατά τη διάρκεια του δημοτικιστικού αγώνα σε λήθη και παρέμειναν ξεχασμένα.
     Αλλά και ορισμένα  από τα έργα αυτής της περιόδου που δεν είχαν ξεχαστεί, είναι σημαντικότερα απʼ ότι τα παρουσίαζε η δημοτικιστικών προκαταλήψεων κριτική.  
Τα πλέον αξιόλογα έργα της περιόδου είχαν διαμορφώσει  για τους αναγνώστες της εποχής μια πεζογραφική παράδοση, την οποία θα πρέπει να μελετήσουμε, αν θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα τη λογοτεχνία εκείνης της εποχής.
     Ο κύκλος των ομιλιών αυτών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πεζογραφία των δύο τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα (Γ. Βιζυηνός , Μιχ. Μητσάκης, Αλεξ. Παπαδιαμάντης, Εμμ. Ροΐδης κλπ)• διότι αν και μετά το 1880, με την εμφάνιση νέων συγγραφέων, η πεζογραφία μας πορεύεται σε νέες κατευθύνσεις, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι δε συνδέεται με την προηγούμενη πεζογραφική παραγωγή.
     Οι ομιλητές -αυτού του κύκλου εκδηλώσεων- είναι όλοι μελετητές της πεζογραφίας του 19ου αιώνα και οι ομιλίες τους στηρίζονται σε ερευνητικά δεδομένα.

ΠΟΛΥΕΔΡΟ     Κανακάρη 147   26221 Πάτρα    τηλ. 2610 277342 e-mail: polyedro1@hol.gr
Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.