Λέξημα / Πεζογραφία / Η ερωμένη τηςΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #156 | Αποστολή από marka13 |
   Παρ 9 Ιούν 2006 
Ντόρα Ρωζέττη
Η ερωμένη της
Χωρίς εξώφυλλο
Ένα αιρετικό βιβλίο του παρελθόντος επανέρχεται μετά από χρόνια στο εκδοτικό προσκήνιο
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 242

Για δύο λόγους καθίσταται σημαντικό το παρόν μυθιστόρημα. Από τη μια είναι τολμηρό ως προς το περιεχόμενο. Από την άλλη η συγγραφέας Ντόρα Ρωζέττη αποτελεί άλυτο μυστήριο, τη στιγμή που η ταυτότητά της δεν έχει αποκαλυφθεί ως τώρα. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στη Νέα Εστία μίλησε με πολύ καλά λόγια για το βιβλίο το 1929, το οποίο αποτελεί ένα ερωτικό ημερολόγιο που κρατά η αντισυμβατική Ντόρα για τον λεσβιακό έρωτά της με τη Λίζα.
Θα μπορούσε πράγματι να είναι η πραγματική ζωή της συγγραφέως, με όλο το σκάνδαλο που θα αντιμετώπισε λόγω της ερωτικής της προτίμησης προς τις ομόφυλές της. Το τέλος του βιβλίου είναι άραγε επινοημένο; Τελικά οι δύο γυναίκες θα φύγουν για να ζήσουν στο εξωτερικό για ευνόητους λόγους.
Το νεανικό έργο της Ρωζέττη δεν ξέρουμε αν θα είναι η απαρχή μιας συγγραφικής πορείας της συγγραφέως με συνέχεια. Τα ίχνη της θα χαθούν. Έφυγε για το εξωτερικό ή πέθανε ή απλώς το «Ντόρα Ρωζέττη» δεν ήταν παρά ένα ψευδώνυμο;
Το βιβλίο σκιαγραφεί τη ζωή της Ντόρας (καλλιεργημένη φοιτήτρια, κάνει παρέα με φοιτητές, καλλιτέχνες, ασπάζεται τις φεμινιστικές και σοσιαλιστικές ιδέες, είναι επαναστατική φύση που συγκρούεται με την οικογένειά της) σε συνάρτηση όμως με το πολιτιστικό και ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής του μεσοπολέμου. Διαπνέεται από έντονα συναισθήματα που βιώνει η ηρωίδα σε έναν έρωτα ψυχικό αλλά και σωματικό και η οποία διεκδικεί την ερωτική της ελευθερία και την ομοφυλόφυλη επιθυμία.
Όσον αφορά τη γλώσσα του βιβλίου αλλού είναι απλή και ανεπεξέργαστη και σε άλλα σημεία είναι αυτή που απαντάται στον επεξεργασμένο πεζό λόγο. Σ΄αυτή τη μεικτή γλώσσα άλλωστε έγραφαν οι πεζογράφοι της δεκαετίας του ΄20.
Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης λησμονεί σιγά σιγά πως διαβάζει την ιστορία ενός ομοφυλόφυλου έρωτα και πείθεται πως αφορά έναν δυνατό και αληθινό έρωτα που βιώνουν δύο άνθρωποι είτε του ιδίου είτε διαφορετικού φύλου.
Η επιμέλεια της έκδοσης και το επίμετρο στο τέλος του βιβλίου ανήκουν στη Χριστίνα Ντουνιά.


Για το lexima.gr
Εύη Οικονομίδου

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.