Λέξημα / Νέα του Βιβλίου / ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2008Ανώνυμος επισκέπτης
Νέα του Βιβλίου Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1413 | Αποστολή από ?????? |
   Πεμ 15 Μαϊ 2008 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2008
Οι νικητές των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω 2008
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2008
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ

Σε μια γιορτή με τιμώμενο το ίδιο το βιβλίο, εξελίχθηκε η ενδέκατη απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2008, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από όλους τους χώρους του βιβλίου. Το μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ήταν ασφυκτικά γεμάτο και όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την τελετή είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από οθόνες που στήθηκαν σε άλλο χώρο του Μουσείου, απ' όπου γινόταν παράλληλη μετάδοση. Συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες, αλλά και φίλοι του βιβλίου γέμισαν το χώρο του αμφιθεάτρου, τιμώντας τόσο τη διαδικασία απονομής όσο και τους βραβευθέντες.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Μαρία Δαμανάκη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Εύα Μελά, Βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Επίσης, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι λογοτέχνες Κική Δημουλά, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ρέα Γαλανάκη, καθώς και πολλοί εκδότες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την «γιορτή του βιβλίου αλλά και του δημιουργού». Προϊδέασε για την εξέλιξη της απονομής, τονίζοντας ότι θα έχει «σασπένς» και ότι τα βραβεία «είναι αναπάντεχα». Πρόσθεσε ότι η παρουσία πολλών εκ των υποψηφίων στην τελετή «υποδηλώνει ότι οι λογοτέχνες αντέχουν πια την άμιλλα των διαγωνιστικών βραβείων».


Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο οποίος αρχικά διάβασε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι τόνισαν τόσο την αξία της βιβλιοανάγνωσης, όσο και την ανάγκη στήριξης της βιβλιοπαραγωγής μέσα από θεσμούς και πρωτοβουλίες, όπως αυτή του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.  

Η τελετή ξεκίνησε με την απονομή του Τιμητικού Βραβείου Προσφοράς στο Βιβλίο, που απονεμήθηκε από τον εκδότη του περιοδικού, Γιώργο Γαλάντη, στον ιστορικό εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτριο Ν. Παπαδήμα, για την πολύχρονη προσφορά του.

Ο Δημήτριος Ν. Παπαδήμας τόνισε ότι το βραβείο ανήκει σε όλους όσοι ασχολούνται με το βιβλίο, αλλά και στους αναγνώστες.

Οι βραβευθέντες ανά κατηγορία βιβλίων είναι οι ακόλουθες:

Βραβείο Ποίησης:
Γιώργος Γώτης, Χρονογραφία, εκδόσεις Στιγμή
[Χορηγός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ]
Το βραβείο απένειμε ο Κώστας Στεργιόπουλος, ποιητής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Γώτης ευχαρίστησε το περιοδικό και την επιτροπή για τη βράβευσή του.

Βραβείο Δοκιμίου:
Παναγιώτης Μουλλάς, Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα, εκδόσεις Σοκόλη
[Χορηγός Grant Thornton]
Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και πρόεδρος της μίας εκ των δύο κριτικών επιτροπών για τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ.

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο),
Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση), Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται, εκδόσεις Λιβάνη
[Χορηγός Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]
Το βραβείο απένειμε η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα παιδικά βιβλία.

Η Βασιλική Νευροκοπλή δήλωσε συγκινημένη για τη βράβευσή της και ευχαρίστησε τον συνεργάτη της - εικονογράφο. Ανέφερε την ιστορία μιας μικρής αναγνώστριας, η οποία μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου κατάλαβε ότι «η λύπη φεύγει».
Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος ζήτησε από τους ανθρώπους του βιβλίου να μην ξεχνούν τους εικονογράφους, που «είναι παρόντες και συνεργάτες».
  
Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Βασίλης Παπαθεοδώρου, Χνότα στο τζάμι, εκδόσεις Κέδρος
[Χορηγός Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]
Το βραβείο απένειμε η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα παιδικά βιβλία.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, υπερθεμάτισε ότι όντως τα βραβεία ήταν αναπάντεχα. «Είναι ωραίο να ξυπνάς Τρίτη και 13 έχοντας στα χέρια σου ένα βραβείο», προσέθεσε. Τόνισε πως ένα βραβείο εκτός από αυτοπεποίθηση στον συγγραφέα, τον υποχρεώνει να διατηρήσει το αισθητικό και ποιοτικό πλαίσιο που αυτό ορίζει, και δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχτεί την πρόκληση.  
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα:
Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ο κύριος Ταυ, εκδόσεις Μελάνι
[Χορηγός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ]
Το βραβείο απένειμε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Μετά τις ευχαριστίες, η Κατερίνα Ηλιοπούλου έκανε έκκληση στα «μεγάλα έντυπα» να μην παραμελούν την ποίηση και να υποστηρίζουν την παρουσίασή της και τη σοβαρή κριτική της.

Βραβείο Διηγήματος:
Νίκη Χατζηδημητρίου, Υποφωτισμένο: Διηγήματα και άλλα, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
[Χορηγός Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος]
Το βραβείο απένειμε η Μάρω Δούκα, συγγραφέας.

Βραβείο Μυθιστορήματος:
Γιώργος Παναγιωτίδης, Ερώτων και Αοράτων, εκδόσεις Γαβριηλίδης
[Χορηγός NISSAN Νικ. Ι. Θεοχαράκης]
Το βραβείο απένειμε ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας.

«Ήταν όντως αναπάντεχη η βράβευσή μου», δήλωσε ο Γιώργος Παναγιωτίδης, του οποίου η ανακοίνωση της βράβευσης συνοδεύτηκε από έντονο χειροκρότημα.

Το βραβείο του ΟΣΔΕΛ
Οι βραβευμένοι εκτός από το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ θα λάβουν και το ποσό των 1.000 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ.
Οι κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων ΔΙΑΒΑΖΩ 2008 για την ποίηση, το δοκίμιο, το διήγημα, το μυθιστόρημα και τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα έχει τα ακόλουθα μέλη:

Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος
Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της επιτροπής, κριτικός λογοτεχνίας
Αγγέλα Καστρινάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγγραφέας
Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Λευτέρης Παπαλεοντίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας.

Η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων ΔΙΑΒΑΖΩ 2008 για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά έχει τα ακόλουθα μέλη:

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, πρόεδρος της επιτροπής, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Γιώργος Παπαντωνάκης, Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτρης Πολίτης, εκπαιδευτικός, Λέκτορας στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών.Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.