Λέξημα / Παιδική λογοτεχνία / Ο Γάμος της ΑνεμίΑνώνυμος επισκέπτης
Παιδική λογοτεχνία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1396 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 6 Απρ 2008 
Denis Lhomme
Ο Γάμος της Ανεμί
Εξώφυλλο
Ο γάμος της Ανεμί, είναι η ιστορία μιας ανορεξικής πριγκιποπούλας, που μέσα από τον έρωτά της για έναν παραμάγειρο, γνωρίζει την αγάπη για τον λαχταριστό κόσμο των γεύσεων.
Ο Γάμος της Ανεμί
Denis Lhomme
Μετάφραση: Ιωάννα Λεκκάκου - Λαλίνα Φαφούτη
Σελ. 62
Εκδόσεις Άγρα, 2007

Σε μια χώρα μοναδική, την Κακοφαγία, κάτω από έναν ουρανό πασπαλισμένο με συννεφάκια από μαρέγκα, λαμποκοπούσε το τεράστιο παλάτι του βασιλιά Καλόχρωμου και της βασίλισσας Βιολέτας. Η Ανεμί το μοναχοπαίδι τους κόντευε να πάθει αναιμία. Ήταν μια κοπέλα λυγερή με κατακόκκινες κοτσίδες και ένα έξυπνο μουτράκι όλο νάζι. Ήταν το καμάρι του παλατιού. Ώσπου μια μέρα το κακό δεν άργησε να γίνει. Οι πιο καλοφαγάδες γονείς του κόσμου είδαν την κορούλα τους να αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε τροφή, να αποχωρεί νηστική από το τραπέζι με τα υπέροχα πλούσια εδέσματα, να χάνει βάρος, να μελαγχολεί, και να ονειρεύεται αποδράσεις σε ξωτικά νησιά μακριά από τα θανατωμένα της ζωάκια που λάτρευε και που σερβίρονταν μαγειρεμένα με τα εκλεκτότερα υλικά. «Αποκλείεται να βρεις σύζυγο αν δεν σου ανοίξει η όρεξη», ανησυχούσε ο πατέρας της, και είπε και μαζεύτηκαν του κόσμου οι μνηστήρες για το ανορεκτικό δεκαπεντάχρονο κοριτσάκι του. Χοντροί, λαίμαργοι, άξεστοι άνδρες γέμισαν την πόλη της Κακοφαγίας, προς μεγάλη απογοήτευση της Ανεμί, που άλλαξε ρούχα, άλλαξε κόμμωση και πήρε τους δρόμους. Εκεί στους δρόμους την περίμενε η τύχη της στο πρόσωπο ενός ωραίου, συμπαθέστατου αγοριού που μάζευε αγριοφράουλες. Πώς την συγκίνησε την Ανεμί ο άγνωστος νέος; και πως έκανε την καρδία της να χτυπάει τόσο ακανόνιστα δυνατά; Ο έρωτας, Γκαστόν το όνομά του, μαθητευόμενος μάγειρας στο παλάτι, με ταλέντο στη μαγειρική, επινοούσε καινούριες συνταγές ακούγοντας μουσική, φορούσε μπότες κεντητές, και της έκλεψε τον ύπνο, της πήρε τον νου...αλλά και της έδωσε την όρεξή της πίσω και η Ανεμί άρχισε να παίρνει βάρος και να χαμογελά. Τα  μαγουλάκια της ρόδισαν και τα χειλάκια της έγιναν κερασένια όλο ζωή. Και έτσι οι δυο τους ανέλαβαν να ομορφύνουν τις καινούργιες μέρες που θα ξημέρωναν στη χώρα της Κακοφαγίας, που χάρη  στις εμπνεύσεις του Γκαστόν, μετονομάστηκε πλέον σε χώρα της Καλοφαγίας. Ο γάμος της Ανεμί, με κείμενα και εξαιρετικά πρωτότυπα και ευαίσθητα σχέδια του γάλλου εικονογράφου Denis Lhomme, είναι μια σύγχρονη ιστορία στο ύφος των παλιών παραμυθιών, με τα συμπόσια, τους αναπόφευκτους μνηστήρες, τους χρυσοστολισμένους άρχοντες, την ευαίσθητη πριγκίπισσα, το ικανό λαϊκό παλικάρι, που σε κερδίζει με το χιούμορ, το παιχνίδισμα της γλώσσας και με μια εικονογράφηση που  δεν χορταίνεις να τη βλέπεις και να στέκεσαι στις ευφάνταστες λεπτομέρειες. Ένα παραμύθι για παιδιά του δημοτικού με θέμα το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας που δυστυχώς παίρνει ανεξέλεγχτες διαστάσεις στη χώρα μας.
Η έκδοση συνοδεύεται από δώδεκα συνταγές μαγειρικής για παιδιά, από το γνωστό συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Αλέξανδρο Παπανδρέου, σε σχέδια του Denis Lhomme ο οποίος είναι γάλλος αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1995.Έχει εικονογραφήσει πολλά παραμύθια και λογοτεχνικά κείμενα, μεταξύ άλλων το βιβλίο «Το φαγοπότι στης κόμισσας Χαψούλη του Vitold Gombrowicz για τις εκδόσεις Άγρα το 1999. Ο γάμος της Ανεμί είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει ως συγγραφέας και εικονογράφος.


Κοντοσταθάκου Αναστασία
Για το www.Lexima.gr


Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.