Λέξημα / Νέα του Βιβλίου / NτοκιμαντέρΑνώνυμος επισκέπτης
Νέα του Βιβλίου Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1369 | Αποστολή από astrofegia |
   Παρ 15 Φεβ 2008 
Nτοκιμαντέρ
Nτοκιμαντέρ του Δημήτρη Γκουζιώτη:  «ΤΟ ΣΟΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΣΚΑΡΙΜΠΑ» (Προβολή ΕΤ-1, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου)
                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Στη Χαλκίδα του Γιάννη Σκαρίμπα μας μεταφέρει η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γκουζιώτη «ΤΟ ΣΟΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΣΚΑΡΙΜΠΑ» (Προβολή ΕΤ-1, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00).

     Η ιδανική πόλη μέσα από τα μάτια και τα κείμενα του συγγραφέα, σε μια περιπλάνηση ταύτισης και γνωριμίας. Ο Σκαρίμπας ατενίζει την πόλη από το κάστρο του Καράμπαμπα και συνεχίζει να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους, να τους παρατηρεί, να τους σχολιάζει, να εμπνέεται. Τα γραπτά του γεμάτα ευαισθησία, οξυδέρκεια, χιούμορ και αυτοσαρκασμό σε μια λειτουργική, διαχρονική σχέση με τις εικόνες της Χαλκίδας του χθες και του σήμερα. Ο Σκαρίμπας, άλλοτε ως «Θείο τραγί» κι άλλοτε ως καραγκιοζοπαίχτης ή ως «Μαριάμπας» συστήνεται ξανά στο κοινό μέσα από το Παρασκήνιο και από τις ολοκληρωμένες επανεκδόσεις των έργων του, που στην εποχή τους βρίσκονταν στην αιχμή της πρωτοπορίας και μάλιστα εκτός Αθηνών. (ΚΑΗΜΟΙ ΣΤΟ ΓΡΙΠΟΝΗΣΙ, ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ, ΜΑΡΙΑΜΠΑΣ, ΤΟ ΣΟΛΟ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ζ΄, ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΔΥΟ ΓΕΛΟΙΩΝ, Η ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΤΑΚΟΥΝΙΩΝ, ΤΟ 21 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ... ).

     Μιλούν για το έργο του η Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια του Πανεπ/μιου Πάτρας και επιμελήτρια της επανέκδοσης όλων των έργων του από τις εκδόσεις Νεφέλη και ο Συμεών Σταμπουλού, λέκτωρ του Πανεπιστημίου Λειψίας με διδακτορικό του την διατριβή που κυκλοφορεί και σε βιβλίο ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Οι ελληνικοί χοροί του Χαλκιδέου Νίκου Σκαλκώτα επενδύουν τις εικόνες και τον λόγο του ντοκιμαντέρ με την αίσθηση μιας άλλης Ελλάδας, αυτής του πολιτισμού. Συγχρόνως, ο ίδιος ο Γιάννης Σκαρίμπας «ζωντανεύει» χάρη στις εικόνες ενός παλαιότερου Παρασκηνίου (του 1978), σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεσίσογλου και έρευνα του Δημήτρη Γκιώνη.

Τίτλος: Το Σόλο του Γιάννη Σκαρίμπα
Σενάριο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουζιώτης.
Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου
Μοντάζ: Δήμητρα Μπέσση
Αφήγηση: Ανδρέας Μαριανός
Παραγωγή: Cinetic-Λάκης Παπαστάθης, Τάκης Χατζόπουλος
Διάρκεια: 51΄

Δημήτρης Γκουζιώτης

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.