Λέξημα / Λοιπές κατηγορίες / «Never enough: η ιστορία των Cure»Ανώνυμος επισκέπτης
Λοιπές κατηγορίες Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1240 | Αποστολή από vy8os |
   Κυρ 7 Οκτ 2007 
Jeff Apster
«Never enough: η ιστορία των Cure»
Εξώφυλλο
Η βιογραφία των Cure-μια ουσιαστική αναδρομή στην εικοσιπεντάχρονη πορεία τους
Jeff Apster
«Never enough: η ιστορία των Cure»
Μετάφραση: Λένα Σαϊτάνη
Εκδόσεις: Sonic, 2006. Σελ. 422


Το μουσικό ταξίδι του συγκροτήματος των Cure που ξεκίνησε γύρω στο 1976 έχει ήδη κλείσει μια εικοσιπενταετία και συνεχίζεται. Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι η σχολική παρέα του Robert Smith, του Laurence Tolhurst και Michael Dempsey και η ηχογράφηση του καθοριστικού τραγουδιού «Killing An Arab» θα ήταν η αρχή μιας σπουδαίας πορείας στην παγκόσμια μουσική σκηνή με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα και τεράστια επιρροή σε συγκροτήματα της ευρύτερής pop-rock σκηνής.
Ο μουσικός δημοσιογράφος Jeff Apster με το βιβλίο του «Never Enough» βιογραφεί τους Cure ξεκινώντας από τα πρώτα τους χρόνια και φτάνοντας έως τον ομώνυμο τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 2004. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στα πρώτα τέσσερα άλμπουμ όταν ο ήχος των Cure πήρε την οριστική του μορφή και λίγο πριν την μεγάλη εμπορική τους απήχηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο Apster ταυτόχρονα επιχειρεί να ακτινογραφήσει την παράξενη προσωπικότητα και να εξηγήσει τις κυκλοθυμικές συμπεριφορές του ανθρώπου που ουσιαστικά αποτελεί το κινητήριο μοχλό των Cure του τραγουδιστή, συνθέτη και κιθαρίστα Robert Smith. Aδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με το περίεργο ανασηκωμένο μαλλί του και το έντονο μακιγιάζ. Ο συγγραφέας στηρίχτηκε για την διαμόρφωση του υλικού του σε δεκάδες συνεντεύξεις από νυν και πρώην μέλη των Cure καθώς επίσης και σε αποκλειστικές δηλώσεις από τα ιδρυτικά και πρώην μέλη Tolhurst και Dempsey που ρίχνουν φως στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος.
To βιβλίο του Apster είναι αρκετά αναλυτικό, ακολουθώντας την πορεία των Cure από την αφάνεια στην επιτυχία, από τις πρώτες μουσικές απόπειρες του Smith με διάφορα σχήματα και τις συναυλίες μπροστά σε εκατό άτομα στην απόλυτη καταξίωση και στις sold-out εμφανίσεις σε κατάμεστα γήπεδα. Η αφήγηση των γεγονότων εναλλάσσεται με τις συνεντεύξεις, τις ανταποκρίσεις μουσικών περιοδικών καθώς και δημοσιεύματα εποχής που έχουν να κάνουν με την δισκογραφία και τις συναυλίες των Cure. Και εκεί εντοπίζεται η αξία του εγχειρήματος του Apster που προσπάθησε να εμβαθύνει στις διάφορες περιόδους που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια το γκρουπ στηριζόμενος κυρίως σε πραγματολογικά στοιχεία. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις χρονικές περιόδους καθώς και η αναλυτική δισκογραφία, βιντεογραφία και ιστοσελίδες στο Internet δένουν αρμονικά με το κείμενο.
Όταν ο Smith δήλωνε ότι οι Cure ήταν «απλά ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγω το πρωινό ξύπνημα» δεν φανταζόταν ποτέ πόσο επιδραστικό και πόσο δημοφιλές θα ήταν το συγκρότημα του. Απομένεί να δούμε αν θα κάνει πράξη την δήλωση του ότι «με κάθε βεβαιότητα, δε θα φοράω μαύρα και κραγιόν το 2011. Αυτό το εγγυώμαι».

Σιδέρης Ντιούδης
Για το www.lexima.gr        

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.