Λέξημα / Πεζογραφία / Ρότα περ ΌστριαΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1226 | Αποστολή από marka13 |
   Σαβ 23 Ιούν 2007 
Καδιώ Κολύμβα
Ρότα περ Όστρια
Εξώφυλλο
Στα μέσα του 16ου αιώνα ένας άνθρωπος ξεκινά να βρει τον εαυτό του, μέσα από ένα δύσκολο ρόλο
Τίτλος: Ρότα περ Όστρια
Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Καδιώ Κολύμβα
Εκδόσεις: Αρμός
Σελ. 490


Βασισμένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα το βιβλίο με τίτλο «Ρότα περ Όστρια» επιχειρεί να δώσει με ζωντανό μυθιστορηματικό λόγο την εσωτερική πάλη ενός απεσταλμένου του Βατικανού στο Αιγαίο, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δυνατό. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη, τα πρόσωπα μοιάζουν να ζωντανεύουν και οι χαρακτήρες είναι σαφώς διαμορφωμένοι.
Στα μέσα του 16ου αιώνα ο Άνσελμος, ένας απεσταλμένος της Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας, φτάνει σε ένα νησί του Αιγαίου με σκοπό να διεκδικήσει από τους Ορθοδόξους τα δικαιώματα χρήσης μιας εκκλησίας. Σε μια εποχή που οι συνθήκες της καθημερινότητας ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και οι επιδρομές συχνές καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά στην τοπική κοινωνία, να ζήσει από κοντά αυτές τις δυσκολίες και τελικά να αμφισβητήσει το σκοπό της παρουσίας του εκεί. Η εικόνα της εποχής εκείνης, όπως ζωντανεύει μέσα από τα κείμενα των περιηγητών της εποχής εκείνης και τα ημερολόγια των απεσταλμένων της Δυτικής Εκκλησίας, γίνεται το σκηνικό του μυθιστορήματος.
Στη διάρκεια του 16ου αιώνα τα νησιά του Αιγαίου δοκιμάστηκαν από τις επιδρομές του Χαϊρεδήν Μπαρμπαρόσσα και ήταν η εποχή που διεκδίκησαν προνόμια από την Υψηλή Πύλη (Σουλτάνο). Αυτή η εποχή φαντάζει σε μας αινιγματική, σκοτεινή, παράξενη κι απρόσιτη. Δύσκολα συγγραφείς καταπιάνονται με αυτή την εποχή αλλά τελικά φαίνεται πως μπορεί να παρέχει εξαιρετικές ιδέες. Ο ρόλος των αρχόντων της τοπικής κοινωνίας και της εκκλησίας δίνεται με τρόπο κριτικό, με έμφαση στις μεταξύ τους αντιθέσεις στη νομή της εξουσίας. Από την άλλη μεριά οι χωρικοί, φτωχοί, αμόρφωτοι και εξαθλιωμένοι, είχαν ένα αγνό κι απλό τρόπο να δέχονται τον ξένο, μα και επηρεάζονταν από τις πιέσεις. Ο φανατισμός και η άγνοια τους έστρεφαν ενάντια στον εισβολέα.
Η προσπάθεια ενός ανθρώπου αναθρεμμένου με το Αναγεννησιακό πνεύμα των βιβλιοθηκών της Βενετίας με τη σκληρή ζωή σε μια γωνιά της Ελλάδας γίνεται αναμέτρηση με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Άνσελμος μοιάζει να βάζει με τον εαυτό του ένα στοίχημα και η θέλησή του τον ωθεί να ξεπερνά και τις πιο σοβαρές αντιξοότητες. Κάτι τον ωθεί να μείνει ως το τέλος και να αναμετρηθεί με τη δυσκολία της πραγματικής ζωής, έξω από το ήρεμο πλαίσιο της μοναστικής ζωής.
Σταθερή επωδός είναι η φράση με πολλαπλό νόημα «Κύριε φύλαγε τους μοναχούς». Αναγκαστικά η λέξη «μοναχός» στη φράση αυτή παίρνει άλλο νόημα από το κυριολεκτικό. Σαν να αποτελεί ένα λόγο εσωτερικής παρακίνησης παρά μια προσευχή του Άνσελμου.

Για το Λέξημα
Στέλλα ΚοντογιάννηΔημοσίευση: 23/6/07

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.