Λέξημα / Πεζογραφία / Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντοΑνώνυμος επισκέπτης
Πεζογραφία Νεότερο Παλαιότερο
'Αρθρο #1224 | Αποστολή από marka13 |
   Παρ 15 Ιούν 2007 
Ζέιντι Σμιθ
Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο
Εξώφυλλο
Ξεσκονίζοντας Τη Βιβλιοθήκη μας: Θαυμάσιο κι ευχάριστο μυθιστόρημα-έρευνα γραμμένο με καλό χιούμορ πράγμα που το απογειώνει ακόμα πιότερο χαρίζοντάς μας μοναδικές αναγνωστικές στιγμές
Με τον διακριτό και εύγλωττο τίτλο «Ξεσκονίζοντας Τη Βιβλιοθήκη μας» συνεχίζεται η νέα υποκατηγορία παρουσίασης βιβλίων πεζογραφίας που αντέξανε στο χρόνο.
Η ιδέα, οι επιλογές και τα κείμενα είναι του φίλου Πάτροκλου Χατζηαλεξάνδρου, γνωστού από το προσωπικό, μη κερδοσκοπικό, λογοτεχνικό του Στέκι Περί...Γραφής
Περί-γραφής
(http://www.peri-grafis.com)
Ιούνιος 2007


Τίτλος: Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο
Συγγραφέας: Ζέιντι Σμιθ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Α΄ Ελληνική έκδοση: 2001,
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Σελίδες: 541
Τίτλος πρωτοτύπου: White Teeth     Τούτη τη φορά λέω να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά... Έτσι σα παραμύθι...

     Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ένα ζευγάρι απ' τη Τζαμάικα, έρχεται να εγκατασταθεί στη Βρετανία. Ποιοι λόγοι θα τους έκαμαν να πάρουν αυτή την απόφαση; Πολλοί και διάφοροι. Κυρίως πιστεύω, η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, μιας καλύτερης ζωής. Στο μεταξύ όσο αναζητούσαν αυτή τη τύχη σκεφτήκανε πως θα ‘τανε καλό να κάνουν ένα παιδάκι, ένα κοριτσάκι για την ακρίβεια. Το κοριτσάκι αυτό όταν μεγάλωσε, γνωρίστηκε συμπτωματικά, κάτω από εντελώς τυχαίες συνθήκες, μ' έναν άντρα βρετανό κι επίσης κάτω από περίεργες συνθήκες, παντρευτήκανε και κάνανε κι αυτοί ένα κοριτσάκι. Πριν φτάσουμε στο κοριτσάκι όμως, ας σκεφτούμε παρακαλώ πολύ, τί βρήκαν αυτοί οι μετανάστες στη νέα τους πατρίδα; Τί κερδίσανε και τι χάσανε, τι ξεχάσανε και τι βιώσανε; Πώς έγινε η ζωή τους και πώς, μες από τις ανθρώπινες κι επαγγελματικές σχέσεις που συνάψανε, καταφέρανε να πορευτούνε στο βίο τους; Τι αντιμετωπίσανε κι ως ποιο βαθμό αλλοτριώθηκαν ή επιδράσανε στον περίγυρό τους.

     Το κοριτσάκι αυτό λοιπόν μεγαλώνοντας, κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και στο πρώτο κιόλας έτος, όχι μόνο κατάφερε να συντάξει ένα προσχέδιο ενός μυθιστορήματος, με αλήθειες και φανταστικά κομμάτια, αλλά και να το μοσχοπουλήσει σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Έπειτα από λίγα χρόνια κατάφερε να το φέρει σε πέρας και να το κάμει ένα best-seller που λίγο αργότερα κατάφερε να της αποφέρει ευρεία αναγνώριση και πρόσφατα, μια πολύ μεγάλη βράβευση! Μέχρι εδώ έχουμε τη παραμυθική πραγματικότητα κι ένα βιβλίο.

     Το θέμα του βιβλίου; Ε φυσικά όλα τούτα τα ερωτηματικά, που σας έθεσα στη πρώτη παράγραφο, που τα εντοπίζει και τα επεξεργάζεται με τρόπο θαυμαστό. Το θαυμαστό, δε βρίσκεται στο πως ξεδιπλώνει ένα προς ένα, τούτα τα ερωτήματα, μέσω ενός θαυμάσιου αληθινού μύθου, δε βρίσκεται μήτε στη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, ούτε καν στο νεαρό της ηλικίας της και στην ωριμότητά της, μόνο. Βρίσκεται στο σύνολο όλων αυτών και στο εξαιρετικό στήσιμο. Πράγματι, στήνει αριστοτεχνικά κι αριστουργηματικά το δόμημά της χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ίδια τη ζωή της. Δόμημα που αν δεν ήταν ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα, θα μπορούσε να ‘ναι ένα εκπληκτικό δοκίμιο για τη πολυπληθυσμικότητα στη Βρετανία, αλλά κι αλλού. Όχι! Δεν είναι ένα κουραστικό επιστημονικό δοκίμιο. Ναι είναι ένα θαυμάσιο, ευχάριστο μυθιστόρημα-έρευνα, γραμμένο μάλιστα με πάρα πολύ καλό χιούμορ, πράγμα που το απογειώνει ακόμα πιότερο και μας χαρίζει μοναδικές αναγνωστικές στιγμές.
     Κυρίες και κύριοι, έχω τη μεγάλη τιμή κι ευχαρίστηση να σας παρουσιάζω τη Ζέιντι Σμιθ και το βιβλίο της: «Λευκό Χαμόγελο Σε Μαύρο Φόντο», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που πρόσεξαν ιδιαίτερα κι επιτυχημένα τη δουλειά της μικρής αυτής κοπέλας. Πολύ καλή, προσεγμένη μετάφραση και στήσιμο κι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον εκδοτικό οίκο.
     Η ΖΕΪΝΤΙ ΣΜΙΘ γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1975  στο Λονδίνο όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κέμπριτζ. Το 2003 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 20 καλύτερων νέων συγγραφέων του περίβλεπτου λογοτεχνικού περιοδικού Granta. Το πρώτο της μυθιστόρημα, ΛΕΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ τιμήθηκε με τα βραβεία Guardian for first book, Whitbread First Novel, Whitbread Book of the Year, James Tait Black Memorial, British Book Awards Newcomer of the Year, Frankfurt eBook Award και Commonwealth Writer`s First Book ενώ και το δεύτερο της βιβλίο, «ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΑΥΤΟΓΡΑΦΩΝ», δε πέρασε απαρατήρητο. Τιμήθηκε με το βραβείο Jewish Quarterly Wingate Literary Prize for Fiction, ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Orange και Booker. Το «ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ» είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών και της συγγραφικής ωριμότητάς της αφού τιμήθηκε το 2006 με τα βραβεία Orange (βραβείο καλύτερης γυναίκας λογοτέχνιδας), Somerset Maugham και Commonwealth Writer's Regional Award ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Booker και IMPAC.
     Τώρα πια το κορίτσι αυτό είναι 32 ετών και ζει με τον σύζυγό της, επίσης λογοτέχνη, Νικ Λερντ (Nick Laird), από το 2004.
Πάτροκλος Χατζηαλεξάνδρου


Δημοσίευση: 16/6/07

Lexima.gr - Τα κείμενα αποτελούν απόψεις και θέσεις των συντακτών τους.